Przepis i sposób przygotowania na: Barszcz czerwony z jajkiem i ziemniakami
Nie dość, że barszcz czerwony z jajkiem może pochwalić się obecnością pożywnego dodatku, to do tego jest jeszcze zabielany. To doskonała opcja dla osób, które są fanami nieco bardziej urozmaiconego barszczu. Wystarczy tak naprawdę niewiele, by stworzyć pyszną, aromatyczną zupę.
Jak przygotować barszcz czerwony z jajkiem?
Przygotować wszystkie składniki. Buraczki czerwone obrać, umyć i pokroić w plastry.
Gotować na przygotowanym bulionie warzywnym, dodać liść laurowy, ziele angielskie, ząbek czosnku. Posolić i gotować na wolnym ogniu 10-15 minut .
Gotujące się buraczki wyjąć z zupy i dolać soku z buraków czerwonych, zagotować chwilę.
Zagęścić śmietaną wymieszaną z mąką i zagotować. Przyprawić pieprzem, koperkiem.
Ugotować jajka i obrać ze skorupek, pokroić dowolnie.
Nałożyć na talerze ugotowane i odcedzone z wody ziemniaki pokrojone w kostkę. Nalać barszczu i ułożyć jajka pokrojone, udekorować koperkiem.