Doradca Smaku logoandPrymat logo
Mięsa - najlepsze przepisy SPRAWDŹ

Barszcz czerwony z jajkiem i ziemniakami

5.0
(17)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Barszcz czerwony z jajkiem to doskonały pomysł na rozgrzewający obiad. Zupa sprawdzi się doskonale zarówno na co dzień, jak i na Wigilijnym stole. W końcu nie musimy co roku robić go w tej samej, klasycznej wersji. Pozwólcie sobie na odrobinę kulinarnego szaleństwa!

Składniki:

buraki czerwone
2 szt
sok z buraków
500 ml
bulion
1.5 litra
ziemniaki
3-4 szt
woda letnia
1 litr
koper świeży
1/2 pęczka
śmietana
2 łyżki
mąka
1 łyżeczka
Sól czosnkowa jodowana Prymat
1 łyżeczka
Pieprz czarny mielony Prymat
1/4 łyżeczki
Sklep Prymat
jajko ugotowane na twardo
3 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Barszcz czerwony z jajkiem i ziemniakami

Nie dość, że barszcz czerwony z jajkiem może pochwalić się obecnością pożywnego dodatku, to do tego jest jeszcze zabielany. To doskonała opcja dla osób, które są fanami nieco bardziej urozmaiconego barszczu. Wystarczy tak naprawdę niewiele, by stworzyć pyszną, aromatyczną zupę. 

Jak przygotować barszcz czerwony z jajkiem?

1

Przygotować wszystkie składniki. Buraczki czerwone obrać, umyć i pokroić w plastry.

2

Gotować na przygotowanym bulionie warzywnym, dodać liść laurowy, ziele angielskie, ząbek czosnku. Posolić i gotować na wolnym ogniu 10-15 minut .

3
W osobnym garnku ugotować obrane i pokrojone ziemniaki w kostkę z dodatkiem niewielkiej ilości soli.
4

Gotujące się buraczki wyjąć z zupy i dolać soku z buraków czerwonych, zagotować chwilę.

5

Zagęścić śmietaną wymieszaną z mąką i zagotować. Przyprawić pieprzem, koperkiem.

6

Ugotować jajka i obrać ze skorupek, pokroić dowolnie. 

7

Nałożyć na talerze ugotowane i odcedzone z wody ziemniaki pokrojone w kostkę. Nalać barszczu i ułożyć jajka pokrojone, udekorować koperkiem.

Wciąż szukacie pomysłów na to, jak jeszcze możecie przygotować barszcz? Spokojnie, mam dla Was kilka rozwiązań. Co powiecie na barszcz czerwony na kościach, barszcz czerwony wegetariański czy kiszony barszcz czerwony?   

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Barbara13 21.05.2016 19:10
pyszny taki barszczyk
Iwusia 20.05.2016 23:41
dawno nie jadłam go ... a Twój smakowicie wygląda
w mojej kuchni 20.05.2016 23:23
same pyszności podano
krokus 20.05.2016 21:20
pyszny barszczyk
Motorek 20.05.2016 21:05
smaczny barszczyk
Wafelek2601 20.05.2016 20:48
Bardzo lubię
Ola1young 20.05.2016 19:00
pyszny barszczyk ładnie podany :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak