Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Barszcz czerwony z grzybowym ravioli

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

składniki na zakwas

buraki czerwone 1 kg
ziele angielskie 5 szt
Liść laurowy suszony Prymat 3 szt
woda letnia 2 l
sól 2 łyżki
majeranek 2 łyżki
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 4 szt

składniki na bulion warzywny

włoszczyzna 1 szt
woda 2 l

składniki na ravioli

grzyby suszone 200 g
cebula biała 1 szt
olej do smażenia 10 ml
sól i pieprz 2 szczypty
mąka pszenna 300 g
woda gorąca 250 ml
sól 1/4 łyzki

Przepis i sposób przygotowania na: Barszcz czerwony z grzybowym ravioli

Kroki postępowania

1
Obrane buraki kroimy na mandolinie lub nożem w cienkie plastry. Układamy w glinianym naczyniu. Dodajemy pokrojone w kawałki ząbki czosnku, liście laurowe, ziele angielskie oraz pieprz. Do przegotowanej i ostudzonej wody dodajemy dwie łyżki soli i mieszamy. Zalewamy buraki wodą i odstawiamy na 6-7 dni w ciepłe miejsce. Zakrywamy górę garnka lnianą ściereczką.
Krok 1 - Barszcz czerwony z grzybowym ravioli foto
2
Obraną włoszczyznę zalewamy zimną wodą i gotujemy przez godzinę.
Krok 2 - Barszcz czerwony z grzybowym ravioli foto
3
Opłukane grzyby zalewamy wodą i gotujemy do miękkości.Odcedzamy grzyby z esencji grzybowej i kroimy na mniejsze kawałki. Odcedzamy bulion z warzyw. Mieszamy esencję grzybową z bulionem warzywnym. Gotujemy całość przez 15-20 minut. Dodajemy do zupy nasz zakwas z buraków. Doprawiamy majerankiem i czarnym pieprzem. Całość gotujemy jeszcze przez godzinę na wolnym ogniu.
Krok 3 - Barszcz czerwony z grzybowym ravioli foto
4
Grzyby smażymy z obraną i pokrojoną w kostkę cebulą. Smażymy całość 10-15 minut. Pod koniec doprawiamy solą i pieprzem. Wsypujemy ciasto do miski i dolewamy stopniowo wodę. Dodajemy sól i wyrabiamy ciasto na pierogi przez 10 minut. Wałkujemy na bardzo cienką warstwę.
Krok 4 - Barszcz czerwony z grzybowym ravioli foto
5
Dodajemy farsz grzybowy i zaklejamy tworząc ravioli.
Krok 5 - Barszcz czerwony z grzybowym ravioli foto
6
Gotujemy w lekko posolonej wodzie ravioli do miękkości. Wykładamy na talerz i zalewamy gorącym barszczem.
Krok 6 - Barszcz czerwony z grzybowym ravioli foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 13.08.2016 10:47
smaczny barszczyk
Renata9 12.08.2016 21:37
Smaczny obiadek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak