Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Barszcz czerwony – najlepszy :)

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

burak ćwikłowy 2
marchew 1
pietruszka 1
seler 1/4
ziemniak 4
cebula 2
smalec 2 łyżki
zakwas na żur 1-1,5 szklanki
śmietana 30% 150 ml
ziele angielskie
Liść laurowy suszony Prymat
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Barszcz czerwony – najlepszy :)

Kroki postępowania

1
Wszystkie warzywa obieramy. Ziemniaki kroimy w kostkę, natomiast buraczki, marchewkę, pietruszkę i seler ścieramy na tarce o grubych otworach. Warzywa przekładamy do garnka, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, sól i pieprz, a następnie zalewamy ok. 1,5 litrem wody.
Krok 1 - Barszcz czerwony – najlepszy :) foto
2
Nastawiamy na gaz i na wolnym ogniu gotujemy do miękkości warzyw. Cebulkę kroimy na krzyż, a następnie w plastry, przesmażamy ją na dobrej jakości smalcu (ja użyłam swojskiego smalcu zrobionego dzień wcześniej z dodatkiem cebuli, czosnku i majeranku). Nie polecam dodawać do zupy zwykłego smalcu ze sklepu, ewentualnie na bieżąco można pokroić w kostkę kawałek słoniny, wytopić i dopiero dodać cebulkę.
Krok 2 - Barszcz czerwony – najlepszy :) foto
3
Usmażoną cebulkę dodajemy do warzyw, kiedy wszystkie są już miękkie wlewamy zakwas oraz doprawiamy do smaku majerankiem, solą i pieprzem. Na koniec, po zdjęciu z ognia wlewamy śmietankę i mieszamy.
Krok 3 - Barszcz czerwony – najlepszy :) foto
4
Pyszny barszczyk gotowy do podania.
Krok 4 - Barszcz czerwony – najlepszy :) foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Janina 02.08.2016 16:52
Bardzo lubię ;))
MAR3STA 01.08.2016 20:48
Pyszny barszcz
Bernadeta1 01.08.2016 15:55
moja ulubiona zupka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak