Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Barszcz czerwony na wędzonym boczku z kukurydzą

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

boczek wędzony 700 g
kukurydza 1 młoda
marchewka 1 średnia
pietruszka 1 średnia
seler 1 młody
buraki 3-4 średnie
Sól czosnkowa jodowana Prymat
czosnek 2 ząbki
kozieradka mielona
cebula 1 duża
ocet winny bazyliowy
cukier do smaku
grzyby suszone mielone

Przepis i sposób przygotowania na: Barszcz czerwony na wędzonym boczku z kukurydzą

Kroki postępowania

1
Boczek zalać zimną wodą i ugotować wywar. Odcedzić.
Krok 1 - Barszcz czerwony na wędzonym boczku z kukurydzą foto
2
Dodać zmielone suszone grzyby, obrane warzywa i kukurydzę okrojoną z kolby.
Krok 2 - Barszcz czerwony na wędzonym boczku z kukurydzą foto
3
Kiedy warzywa są miękkie pokroić w małe kawałki lub utrzeć na grubej tarce warzywnej.
Krok 3 - Barszcz czerwony na wędzonym boczku z kukurydzą foto
4
W międzyczasie ugotowany w wywarze boczek pokroić w kosteczkę lub paseczki, odkrawając tłuste części. Cały pokrojony tłuszcz wytopić na patelni, dodać posiekaną drobno cebulę i zrumienić całość stale mieszając - dodać do zupy.
Krok 4 - Barszcz czerwony na wędzonym boczku z kukurydzą foto
5
Do wrzącej zupy dołożyć utarte cienko buraczki (wcześniej ugotowane w skórkach), zakwasić bazyliowym octem winnym (może być ocet jabłkowy) i nakryć. Wyłączyć i pozostawić na kilka minut, aż buraczki oddadzą kolor.
Krok 5 - Barszcz czerwony na wędzonym boczku z kukurydzą foto
6
Gotowy barszcz doprawić świeżo wyciśniętym czosnkiem, świeżo zmielonym pieprzem i pieprzem ziołowym, mieloną kozieradką i cukrem.
Podawać z ziemniakami puree.
Krok 6 - Barszcz czerwony na wędzonym boczku z kukurydzą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 14.09.2013 16:31
Ja też czasami robię takie ziemniaczki do niektórych zup - dodaję jeszcze dużo posiekanej usmażonej cebuli i pieprzu :) Tym razem zarówno rumiana cebulka, jak i wytopiony i usmażony tłuszcz z boczku powędrował do zupki :)
eagle 14.09.2013 13:30
Pyszny barszczyk, lubimy na boczku albo wogóle na wędzonym kawałku kostki. A ziemniaki tłuczone zawsze do takiego barszczu przesmażam na smalcu ze skwarkami.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak