Doradca Smaku logoandPrymat logo
Mięsa - najlepsze przepisy SPRAWDŹ

Barszcz czerwony na kości od schabu

5.0
(16)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Barszcz czerwony na kościach to idealna propozycja na zupę z mięsnym, pysznym posmakiem. Warzywa i aromatyczne przyprawy doskonale wzbogacają smak dania. Sekretnym składnikiem w tej zupie jest ocet. To właśnie on dodaje całości kwaskowego akcentu.

Składniki:

burak
1,5 kg
marchew
2 sztuki
pietruszka korzeń
2 sztuki
seler korzeń
1 sztuka
Majeranek suszony Prymat
2 łyżki
Sklep Prymat
natka pietruszki
5 listków
sól
do smaku
Sklep Prymat
ocet 10 %
wg uznania
cukier
wg uznania
Liść laurowy suszony Prymat
3 listki
Sklep Prymat
Pieprz czarny ziarnisty Prymat
6 sztuk
Sklep Prymat
Ziele angielskie całe Prymat
3 sztuki
Sklep Prymat
schab z kością
1 kilogram

Przepis i sposób przygotowania na: Barszcz czerwony na kości od schabu

Dlaczego barszcz czerwony na kościach smakuje tak dobrze? To kwestia świetnie dopasowanych składników, które komponują się ze sobą po prostu wspaniale. Schab, świeże buraczki, marchew, pietruszka, seler... no i oczywiście aromatyczne przyprawy. Liczą się odpowiednie proporcje, o których warto pamiętać podczas przygotowywania całego dania. Opcjonalnie możecie zabielić zupkę śmietanką. 

Kupujemy około 1 kg schabu z kością. Wykrawamy schab, a kość gotujemy w wodzie z solą. Dodajemy ziarna pieprzu, ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy aż pojawią się szumowiny. Zdejmujemy je, wrzucamy obraną marchew, seler i korzeń pietruszki. Dodajemy obrane buraki pokrojone w plastry oraz majeranek i natkę pietruszki. Gotujemy do miękkości buraków. Dodajemy ocet wg uznania uznania (w zależności od tego, jak bardzo kwaskowaty smak barszczu lubimy). Na koniec odrobina cukru.

Gdy dodamy śmietankę 30%, mamy pyszna zupę buraczkową. Smacznego!

Czy barszcz czerwony na kościach to jedyna buraczana zupa przygotowywana na mięsie? Absolutnie nie! Mam dla Was jeszcze kilka innych smacznych opcji! Co powiecie na barszcz czerwony do krokietów, barszcz ukraiński z tartymi burakami lub barszcz na wędzonce? Każda z tych potraw będzie smakować znakomicie!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

aisza1 30.05.2013 07:49
wczoraj taki miałam na obiad

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak