Przepis i sposób przygotowania na: Barszcz czerwony na kości od schabu
Dlaczego barszcz czerwony na kościach smakuje tak dobrze? To kwestia świetnie dopasowanych składników, które komponują się ze sobą po prostu wspaniale. Schab, świeże buraczki, marchew, pietruszka, seler... no i oczywiście aromatyczne przyprawy. Liczą się odpowiednie proporcje, o których warto pamiętać podczas przygotowywania całego dania. Opcjonalnie możecie zabielić zupkę śmietanką.
Kupujemy około 1 kg schabu z kością. Wykrawamy schab, a kość gotujemy w wodzie z solą. Dodajemy ziarna pieprzu, ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy aż pojawią się szumowiny. Zdejmujemy je, wrzucamy obraną marchew, seler i korzeń pietruszki. Dodajemy obrane buraki pokrojone w plastry oraz majeranek i natkę pietruszki. Gotujemy do miękkości buraków. Dodajemy ocet wg uznania uznania (w zależności od tego, jak bardzo kwaskowaty smak barszczu lubimy). Na koniec odrobina cukru.
Gdy dodamy śmietankę 30%, mamy pyszna zupę buraczkową. Smacznego!