Barszcz Czerwony

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • wywar warzywny

    2,5 litra
  • buraki czerwone

    4-5
  • śmietana 18 proc

    150g
  • liść laurowy

    1
  • mąka tortowa

    2-3 łyżki
  • sól do smaku

    do smaku
  • bulion warzywny

    1
  • Kwas cytrynowy Prymat

  • ząbek czosnku

  • pieprz

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do wywaru warzywnego dodajemy surowe umyte , obrane i pokrojone w ósemki buraki.
Dodajemy ziele angielskie ,listek laurowy ,obrany ząbek czosnku oraz bulion warzywny i gotujemy ok.1 godz. na wolnym ogniu aż buraki będą miękkie i puszczą smak.Po tym czasie jak buraki już są miękkie,dodajemy troszkę kwasku cytrynowego i doprawiamy solą i pieprzem.
Następnie robimy zaklepkę z mąki( 2-3 łyżki stołowe) ,wody i śmietany (energicznie mieszając żeby nam się kluchy nie porobiły) wlewamy do wywaru mieszając. Chwilkę gotujemy i można podawać.
Ja podałam z ziemniaczkami pokroszonymi cebulką :)

SMACZNEGO. . .

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (14)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 02.11.2012 19:46
Lubię to.
angelika14 20.05.2012 19:40
pyszny barszczyk, a jak się pięknie prezentuje ;)
leonkot 06.02.2012 15:32
nie ma jak dobry barszcz
polly66 03.06.2011 13:32
śliczny kolor:) i samo zdrówko;O
ewaa 29.05.2011 21:05
pyszny:)
Izabela/bella81 27.05.2011 10:12
lubię taki barszczyk:)
Mysiunia 25.05.2011 10:37
super:)
agogo2 24.05.2011 19:02
pycha
evita0007 09.04.2011 16:21
Heniu ale nie zawsze wyjdzie mi ładny barszcz,naprawde zalezy dużo od buraków. Jak miałam nie raz byle jakie buraki to i kolor był wręcz ochydny ;/;/ taki ciemny,nijaki ;D
Henryka2 09.04.2011 13:49
Same buraki barszczu nie czynią! A Twój pięknie wygląda!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat