Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
wywar warzywny
2,5 litra -
buraki czerwone
4-5 -
śmietana 18 proc
150g -
Liść laurowy suszony Prymat
1 -
mąka tortowa
2-3 łyżki -
sól do smaku
do smaku -
bulion warzywny
1 -
Kwas cytrynowy Prymat
-
ząbek czosnku
-
pieprz
do smaku
Przepis i sposób przygotowania Barszcz Czerwony
Dodajemy ziele angielskie ,listek laurowy ,obrany ząbek czosnku oraz bulion warzywny i gotujemy ok.1 godz. na wolnym ogniu aż buraki będą miękkie i puszczą smak.Po tym czasie jak buraki już są miękkie,dodajemy troszkę kwasku cytrynowego i doprawiamy solą i pieprzem.
Następnie robimy zaklepkę z mąki( 2-3 łyżki stołowe) ,wody i śmietany (energicznie mieszając żeby nam się kluchy nie porobiły) wlewamy do wywaru mieszając. Chwilkę gotujemy i można podawać.
Ja podałam z ziemniaczkami pokroszonymi cebulką :)
SMACZNEGO. . .
Komentarze (14)
Załaduj więcej komentarzy (4)