Barszcz czerwony

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • rosół drobiowy

    1,5 l
  • włoszczyzna

    1 szt.
  • buraki

    4 szt.
  • majeranek

    3 łyżki
  • sól

    1 szczypta
  • pieprz

    1 szczypta
  • zakwas buraczany

    1 szklanka
  • kostka rosołowa

    1 szt.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Z mięsa i włoszczyzny gotujemy rosół (na małym ogniu) . Gdy mięso będzie już miękkie, wyjmujemy z rosołu razem z całą włoszczyzną. Z mięsa można zrobić farsz do uszek lub do pasztecików.
Buraki obieramy i ucieramy na tarce z dużymi oczkami (spora micha ich wychodzi, więc rosół musi być w dużym garnku). Całość dodajemy do garnka z rosołem. Gotujemy na bardzo małym ogniu około 20 minut. Po tym czasie, odcedzamy buraczki z rosołu (troszkę buraczków możemy zostawić). Teraz doprawiamy barszczem (zakwasem), dodajemy dość dużo majeranku i pieprzu. Doprowadzamy do wrzenia i od razu wyłączamy.
Podajemy bardzo gorący.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Stenka 06.10.2012 13:32
z dodatkiem majeranku nie próbowałam
mirosława4 17.04.2011 17:02
smaczny
angelika14 13.04.2011 11:05
uwielbiam
MAŁGORZATA108 03.02.2011 16:22
Na ból głowy idealny.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat