Przepis i sposób przygotowania na: Barszcz chrzanowy z szarą renetą
Białą kiełbasę ugotowałem. Odstawiłem. Jabłka umyłem, obrałem, starłem na tarce do warzyw, skropiłem sokiem z cytryny. Cebulę i czosnek obrałem, posiekałem.
Rozgrzałem masło, włożyłem cebulę i czosnek, przesmażyłem. Dodałem starte jabłka.
Podsmażyłem, wlałem wino, dusiłem pod przykryciem, aż jabłka się rozpadły.
Marchewkę i ziemniaki obrałem, umyłem, pokroiłem w kostkę.
Zalałem cebulę i jabłka gorącym bulionem drobiowym, dodałem marchewkę, ziemniaki, łyżkę majeranku, liść laurowy, ziele angielskie i pieprz. Gotowałem na małym ogniu ok. 30 minut.
Śmietanę wymieszałem z mąką i kilkoma łyżkami wywaru. Wlałem do zupy, mieszając zagotowałem. Dodałem starty chrzan, doprawiłem cukrem, solą i białym pieprzem.
Pokrojona w plasterki kiełbasę wrzuciłem do zupy. Koperek umyłem, osuszyłem.
Zupę rozlałem na talerze, do każdej porcji włożyłem pokrojone jajka, posypałem listkami koperku.