Barszcz biały ze smażonym boczkiem i cebulką

Barszcz biały ze smażonym boczkiem i cebulką

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • żeberka

    1 wędzone
  • boczek wędzony

    100 gram
  • cebula

    2
  • zakwas na żur

    1 szklanka
  • śmietana 30%

  • ziemniaki

    5-6
  • sól

  • pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Zeberko przekładamy do garnka, zalewamy 5 szklankami wody, dodajemy pieprz i sól, dotujemy wywar. W osobnym garnku gotujemy obrane ziemniaki do miękkości. Boczek kroimy w kostkę, przesmażamy na patelni (bez dodatkowego tłuszczu), kiedy boczek się nieco wytopi to dodajemy cebulę pokrojoną w piórka i smażymy do czasu aż się zeszkli. Do wywaru na żeberku dodajemy zakwas na zur, doprawiamy i po zdjęciu z ognia zabielamy śmietanką. Na talerz układamy ziemniaki, można dodać jajko na twardo i wlewamy barszcz, na koniec okraszamy boczkiem i cebulką

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

IwonaKa

04.04.2016 14:42
pyszna zupa

cooked

08.04.2015 20:45
super barszczyk

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat