Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Barszcz biały ze smażonym boczkiem i cebulką

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

żeberka 1 wędzone
boczek wędzony 100 gram
cebula 2
zakwas na żur 1 szklanka
śmietana 30%
ziemniaki 5-6
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Barszcz biały ze smażonym boczkiem i cebulką

Zeberko przekładamy do garnka, zalewamy 5 szklankami wody, dodajemy pieprz i sól, dotujemy wywar. W osobnym garnku gotujemy obrane ziemniaki do miękkości. Boczek kroimy w kostkę, przesmażamy na patelni (bez dodatkowego tłuszczu), kiedy boczek się nieco wytopi to dodajemy cebulę pokrojoną w piórka i smażymy do czasu aż się zeszkli. Do wywaru na żeberku dodajemy zakwas na zur, doprawiamy i po zdjęciu z ognia zabielamy śmietanką. Na talerz układamy ziemniaki, można dodać jajko na twardo i wlewamy barszcz, na koniec okraszamy boczkiem i cebulką

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IwonaKa 04.04.2016 14:42
pyszna zupa
cooked 08.04.2015 20:45
super barszczyk

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak