Barszcz biały z ziemniakami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • wody

    1,5 l
  • kostka bulionowa drobiowa

    1 szt
  • duże ziemniaki

    3 szt
  • duża marchewka

    1 szt
  • pietruszka

    1 szt
  • plastry szynki

    4 szt
  • pieczarek

    200 g
  • cebula

    1 szt
  • ząbki czosnku

    2 szt
  • koncentratu barszczu białego

    400 ml
  • śmietany 30%

    150 ml
  • Liść laurowy suszony Prymat

    1 szt
  • majeranku

    1 łyżeczki
  • Pieprz kolorowy Prymat w młynku

  • sól do smaku

  • cuki do smaku

  • posiekanej natki pietruszki

    2 łyżki
  • olej

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wodę zagotować,dodać kostkę bulionową. Ziemniaki obrać i pokroić w
kostkę. Marchewkę,pietruszkę oczyścić,zetrzeć na tarce o dużych
oczkach.Cebulę pokroić w piórka. Warzywa,liść laurowy wrzucić do
garnka z bulionem i gotować 10 minut. Pieczarki,szynkę pokroić w
paseczki i podsmażyć na oleju.Wlać koncentrat,dodać,pieczarki,szynkę,wyciśnięty czosnek oraz roztarty majeranek.
Gotować jeszcze 10 minut na małym ogniu. Na koniec dodać natkę
pietruszki,śmietanę,doprawić pieprzem,solą i cukrem.


Zupę można oprószyć kolorowym pieprzem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat