Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

barsz ukraiński

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

bulion 750 ml
biała kapusta 1/4 sztuki
ziemniaki 60 dag
marchew 1 sztuka
por 1/2 sztuki
burak 4 sztuki
mrożony groszek 1 szklanka
zielona fasolka szparagowa 10 dag
mąka 1 łyżka
śmietana 200 ml
sól do smaku
pieprz do smaku
zakwas buraczany 2-3 łyżki
Liść laurowy suszony Prymat 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: barsz ukraiński

Buraki ugotuj w łupinach, odcedź, zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Pokrój grubo kapustę. Ziemniaki i marchewkę obierz i pokrój w kostkę, por w talarki, a fasolkę w kilkucentymetrowe kawałki. Pokrojone warzywa oraz groszek i liść laurowy dodaj do gotującego się bulionu. Gotuj razem aż warzywa zmiękną. Dodaj starte buraki i 2-3 łyżki zakwasu. Gotuj jeszcze 5 minut. Odlej 3 chochelki wywaru i zmiksuj je z mąką i 2/3 śmietany, wlej do zupy, zagotuj. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia56 02.07.2013 14:06
lubię jest pyszny
andrzej10 01.11.2012 19:55
to lubię

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak