Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Baranek wielkanocny

2.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 250 gram
cukier 1/4 szklanki
olej 0,5 szklanki
żółtko jajek 2 sztuki
drożdże świeże 25 gram
skórka pomarańczowa 50 gram
mleko ciepłe 0,5 szklanki

Lukier

sok z cytryny z 1 cytryny
białko 1 sztuka

Porada

Przepis podany jest na jednego baranka.

Przepis i sposób przygotowania na: Baranek wielkanocny

Z drożdży,1 łyżki cukru i odrobiny mleka robimy zaczyn,odstawiamy na 10-15 minut.Gdy zaczyn podrośnie dodajemy do pozostałych składników i zagniatamy gładkie ciasto.Na końcu dodajemy skórkę pomarańczową. Ciasto odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia.Foremkę do baranka smarujemy tłuszczem.Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy i przekładamy do foremki.Pozostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia.Pieczemy przez 25-30 minut w temperaturze 180 stopni.Przygotowujemy lukier do dekoracji.Białko ubijamy na sztywno dodajemy po trochu cukier puder,na końcu dodajemy sok z cytryny.Gdyby lukier okazał się za rzadki to trzeba dodajemy odrobinę cukru pudru,a jak za gęsty to soku z cytryny.Ostudzonego baranka smarujemy lukrem za pomocą pędzelka.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

w mojej kuchni 29.09.2016 18:58
Fajny ten baranek,

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak