Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

BARANEK WIELKANOCNY

3.0
(16)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

jajko 2 szt
mąka pszenna 160 gram
cukier 120 gram
masło 100 gram
cukier waniliowy 1 łyżeczka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: BARANEK WIELKANOCNY

Masło ucieram z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę i dodaję po jednym jajku.Mąkę przesiewam z proszkiem do pieczenia i dodaję do powstałej masy.Dokładnie rozcieram.
Foremkę w kształcie baranka rozkładam i smaruję masłem.Wysypuję bułką tartą i skręcam dwie części razem.Przekładam do niej ciasto i kilka razy uderzam foremką o blat,aby ciasto równo się rozeszło w foremce.
Formę przekładam do piekarnika rozgrzanego do 170 st.C na ok 40 minut .Sprawdzam patyczkiem czy jest w środku suche.Moja foremka jest bardzo stara i jeszcze aluminiowa więc u mnie piecze się dłużej.
Po upieczeniu ciasto studzę w formie.Wystudzone wyciągam i ozdabiam .

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Aleksandraa 14.04.2014 12:12
śliczny baranek :)
Wiesława1 14.04.2014 08:02
Piekna ozdoba światecznego stołu
pajbek 13.04.2014 21:40
Piękny baranek :-)
Małgorzata9 13.04.2014 21:10
wspaniały baranek
joanna__s 13.04.2014 20:50
Świetny baranek. Ja się niestety jeszcze nie dorobiłam formy, więc co roku kupuję gotowego.
halina17 13.04.2014 20:07
świątecznie :)
Smaczna_B 13.04.2014 19:47
uroczy baranek
patryska76 13.04.2014 19:19
Piękny taki baranek! :)
Pani Domu 13.04.2014 19:18
śliczny baranek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak