Przepis i sposób przygotowania na: Bananowy pudding chia z papają
KROK 1. Nasiona chia zalewamy mlekiem, dokładnie mieszamy i odstawiamy do napęcznienia na kilka godzin (najlepiej na noc). Przez pierwsze pół godziny warto kilka razy przemieszać nasiona, aby równomiernie rozłożyły się w płynie i nie posklejały się ze sobą.
KROK 2. Dwa banany miksujemy z 1 łyżką soku z cytryny na gładką i jednolitą masę, a następie dodajemy serek homogenizowany (użyłam waniliowego).
Do masy dodajemy napęczniałe nasiona chia, wszystko energicznie mieszamy łyżką i odstawiamy na około 15 minut.
W tym czasie 1 banana kroimy w plastry i skrapiamy sokiem z cytryny*. Plastry bananów układamy na dnie szklanek lub pucharków, a następnie wykładamy bananowy pudding chia oraz pulpę z papai. Wierzch posypujemy słupkami migdałów.
* Sok z cytryny zapobiegnie ciemnieniu bananów.