Bananowy pudding chia z papają

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
1 - 2

Zdrowy, smaczny, pożywny oraz prosty w przygotowaniu pudding bananowy z chia i pulpą z papai to idealny wybór na pożywne śniadanie, deser lub posiłek potreningowy.
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • banan

    3 sztuki
  • mleko

    1 szklanka
  • serek homogenizowany

    150 gramów
  • nasiona chia

    5 łyżek
  • papaja

    200 gramów
  • migdały grubo pokrojone

    2 łyżki
  • sok z cytryny

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

KROK 1. Nasiona chia zalewamy mlekiem, dokładnie mieszamy i odstawiamy do napęcznienia na kilka godzin (najlepiej na noc). Przez pierwsze pół godziny warto kilka razy przemieszać nasiona, aby równomiernie rozłożyły się w płynie i nie posklejały się ze sobą.

KROK 2. Dwa banany miksujemy z 1 łyżką soku z cytryny na gładką i jednolitą masę, a następie dodajemy serek homogenizowany (użyłam waniliowego).

Do masy dodajemy napęczniałe nasiona chia, wszystko energicznie mieszamy łyżką i odstawiamy na około 15 minut.

W tym czasie 1 banana kroimy w plastry i skrapiamy sokiem z cytryny*. Plastry bananów układamy na dnie szklanek lub pucharków, a następnie wykładamy bananowy pudding chia oraz pulpę z papai. Wierzch posypujemy słupkami migdałów.

* Sok z cytryny zapobiegnie ciemnieniu bananów.

Futka
Pulpę możemy przygotować ze świeżych owoców lub użyć gotowej z puszki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat