Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bananowy deser z czekoladą i migdałami

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

banan 2 szt.
cytryny 1 szt.
gorzka czekolada 160 g
jajko 2 szt.
margaryna 120 g
śmietana 500 ml
cukier 250 g
mąka 60 g
migdały 80 g
lody waniliowe 250 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Bananowy deser z czekoladą i migdałami

Stopić połowę posiekanej czekolady w gotującej się śmietanie.
Wymieszać, przykryć folią i zachować 12 godzin w lodówce.
Resztę czekolady stopić z margaryną w kąpieli wodnej.
Wymieszać i ostudzić. Utrzeć jajka i 150 g cukru, dodać stopioną
czekoladę z masłem, następnie mąkę i zmielone migdały.
Przelać do formy. Piec 20 minut w 200°C.
Wyjąć z formy i ostudzić. Pokroić banany na talarki, skropić sokiem z
cytryny, uformować 6 szaszłyków.
Przygotować karmel z reszty cukru, 1 kropli soku cytrynowego, zanurzyć w nim szaszłyki. Zmiksować krem czekoladowy.
Przełożyć ciasto w kawałkach do szklanek, wyłożyć warstwę lodów, następnie kremu czekoladowego. Udekorować szaszłykami.
POMYSŁY : by było szybciej, zastąpić własne ciasto kupnymi ciasteczkami. Można zastąpić lody sorbetem z gorzką czekoladą by mieć 3 różne warstwy czekolady.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak