Przepis i sposób przygotowania na: Bananowy deser z czekoladą i migdałami
Wymieszać, przykryć folią i zachować 12 godzin w lodówce.
Resztę czekolady stopić z margaryną w kąpieli wodnej.
Wymieszać i ostudzić. Utrzeć jajka i 150 g cukru, dodać stopioną
czekoladę z masłem, następnie mąkę i zmielone migdały.
Przelać do formy. Piec 20 minut w 200°C.
Wyjąć z formy i ostudzić. Pokroić banany na talarki, skropić sokiem z
cytryny, uformować 6 szaszłyków.
Przygotować karmel z reszty cukru, 1 kropli soku cytrynowego, zanurzyć w nim szaszłyki. Zmiksować krem czekoladowy.
Przełożyć ciasto w kawałkach do szklanek, wyłożyć warstwę lodów, następnie kremu czekoladowego. Udekorować szaszłykami.
POMYSŁY : by było szybciej, zastąpić własne ciasto kupnymi ciasteczkami. Można zastąpić lody sorbetem z gorzką czekoladą by mieć 3 różne warstwy czekolady.