Bananowo-herbatnikowe ciasto bez pieczenia

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mleko 2 %

    500 ml
  • żółtko jajek

    2
  • galaretka czerwona

    2
  • banan

    10
  • herbatniki

    60 sztuk
  • cukier

    5 łyżek
  • cukier puder

    1 łyżka
  • masło

    150 gramów
  • mąka pszenna

    4 łyżki
  • mąka ziemniaczana

    4 łyżki
  • czekolada gorzka

    6 kostek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Bananowo-herbatnikowe ciasto bez pieczenia foto
Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy warstwę herbatników MAŚLANYCH (używamy herbatników maślanych,a nie zwykłych, ale nie mogłam ich dodać poprzez proponowane składniki z listy). Przygotowujemy budyń: z pół litra mleka odlewamy szklankę - dodajemy do niego 2 żółtka i obie mąki oraz bardzo dokładnie mieszamy. Resztę mleka gotujemy wraz z cukrem, a po zagotowaniu dodajemy wymieszaną mieszankę. Wszystko dokładnie mieszamy na małym ogniu aż do zgęstnienia i zagotowujemy. Powstanie nam gęsty budyń, który zostawiamy do ostygnięcia.
Krok 2 - Bananowo-herbatnikowe ciasto bez pieczenia foto
Ucieramy masło na gładką masę. Gdy budyń całkowicie ostygnie, dodajemy do niego utarte masło i bardzo dokładnie mieszamy (lub miksujemy). W ten sposób uzyskamy budyniowy krem.
Przygotujemy galaretki według przepisu na opakowaniu i pozostawiamy do lekkiego stężenia.
Banany kroimy w plastry.
Krok 3 - Bananowo-herbatnikowe ciasto bez pieczenia foto
Na wyłożone wcześniej herbatniki wykładamy 1/3 przygotowanego kremu budyniowego, a na to pokrojone banany.
Tę warstwę przykrywamy kolejną warstwą herbatników, kremu i bananów.
Krok 4 - Bananowo-herbatnikowe ciasto bez pieczenia foto
Tężejące galaretki wylewamy na ciasto, posypujemy startą czekoladą i wstawiamy do lodówki (najlepiej na całą noc).
Krok 5 - Bananowo-herbatnikowe ciasto bez pieczenia foto
Moje ciasto ma dwie warstwy, ale swobodnie można się pokusić o trzy tylko trzeba przygotować jeszcze więcej składników. Świetnie się kroi i odchodzi od papieru bez problemów.
UWAGA: Ciasto jest pyszne i bardzo wciągające... :)

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (12)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Jodaj 24.08.2014 13:29
super ciasto :)
JOANNA16 10.03.2014 20:16
pycha ciacho)))
Kejti 08.03.2014 10:19
Lubię takie ciacho :-)
Katarzyna59 04.03.2014 11:46
pyszne ciasto
dodi 04.03.2014 08:22
super. Do ulubionych trafia
halina17 04.03.2014 07:21
Dobry przepis.
monisia1977 04.03.2014 06:56
fajne ciacho
sara1 03.03.2014 22:01
apetyczne i ciekawe ciasto
irenka 03.03.2014 20:50
pycha ciacho
adelajda 03.03.2014 20:11
dobre ciacho :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat