Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bananowiec wg Gosi

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

BISZKOPT

jajko 3
mąka 2,5 łyżki
mąka ziemniaczana 1 łyżka
cukier 3 łyżki
proszek do pieczenia 1 płaska łyżeczka

MASA

śmietana kremówka 300 ml
śmietan fix 1,5 opakowania
cukier puder 1 łyżka
cukier waniliowy 1,5 łyżeczki
banan 2 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Bananowiec wg Gosi

Kroki postępowania

1
BISZKOPT: Białka oddzielamy od żółtek. Z białek ubijamy sztywną pianę, do której dodajemy żółtka oraz cukier i dalej ubijamy na puszystą pianę. Następnie wsypujemy mąkę, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia i wszystko razem dokładnie mieszamy łyżką. Masę wylewamy na natłuszczoną i posypaną bułką tartą blachę. Pieczemy ok. 25 minut w temp. 180 stopni. Biszkopt studzimy. Odkrawamy ok. 1/3 biszkoptu i odkładamy.
Krok 1 - Bananowiec wg Gosi  foto
2
MASA: Śmietankę kremówkę ubijamy z dodatkiem cukru pudru, cukru waniliowego i śmietan fixu.
Krok 2 - Bananowiec wg Gosi  foto
3
Śmietaną cienko smarujemy wierzch biszkoptu. Następnie układamy banana pokrojonego w plasterki.
Krok 3 - Bananowiec wg Gosi  foto
4
Wykładamy resztę śmietany i rozsmarowujemy.
Krok 4 - Bananowiec wg Gosi  foto
5
Odkrojony kawałek biszkoptu kruszymy i posypujemy ciasto.
Krok 5 - Bananowiec wg Gosi  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

norweska20 26.02.2015 15:17
smakowite ciacho
Janina 24.02.2015 16:35
Pyszne ciacho;)
as28 24.02.2015 13:13
fajne ciacho

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak