Bananowiec

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Biszkopt

  • jajko

    5 szt
  • cukier

    0,5 szkl
  • mąka

    1 szkl
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • kakao

    1 łyżka
  • sól

    1 szczypta
  • tłuszcz do formy

  • Krem:

  • śmietan fix

    2 opak
  • DODATKOWO:

  • czekolada deserowa

    1 tabliczka
  • ajerkoniak

    2 kieliszki
  • banan

    1 kg
  • śmietana 30%

    0,5 (czekoladowa)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Bananowiec foto
BISZKOPT
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i cukrem. Następnie dodać żółtka, ubijając.
Krok 2 - Bananowiec foto
Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia, przesiać do masy żółtkowej.
Krok 3 - Bananowiec foto
Blachę wysmarować tłuszczem, wylać ciasto, piec w 175 stop.przez ok.30 minut.
Upieczony i ostudzony biszkopt, przekroić na połowę.
Krok 4 - Bananowiec foto
KREM
Dobrze schłodzoną śmietankę czekoladową, ubić ze śmietan fiks na sztywno.
Krok 5 - Bananowiec foto
Banany obrać ze skórki, połowę pokroić w plastry, resztę w kostkę.
Krok 6 - Bananowiec foto
SKŁADANIE CIASTA
biszkopt nasączyć ajerkoniakiem
Krok 7 - Bananowiec foto
Nałożyć na ciasto połowę kremu i ułożyć banany pokrojone w plastry.
Krok 8 - Bananowiec foto
Przykryć drugą połową biszkoptu, wyłożyć resztę kremu śmietanowego. Wierzch ciasta posypać bananami pokrojonymi w kostkę i startą na tarce czekoladą

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Katarzyna/kate1980 15.01.2014 17:25
fajne ciacho
Milka100 13.01.2014 21:58
pyszotka:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat