Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bananowiec

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt
jajko 5 szt
cukier 0,5 szkl
mąka 1 szkl
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
kakao 1 łyżka
sól 1 szczypta
tłuszcz do formy
Krem:
śmietan fix 2 opak
DODATKOWO:
czekolada deserowa 1 tabliczka
ajerkoniak 2 kieliszki
banan 1 kg
śmietana 30% 0,5 (czekoladowa)

Przepis i sposób przygotowania na: Bananowiec

Kroki postępowania

1
BISZKOPT
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i cukrem. Następnie dodać żółtka, ubijając.
Krok 1 - Bananowiec foto
2
Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia, przesiać do masy żółtkowej.
Krok 2 - Bananowiec foto
3
Blachę wysmarować tłuszczem, wylać ciasto, piec w 175 stop.przez ok.30 minut.
Upieczony i ostudzony biszkopt, przekroić na połowę.
Krok 3 - Bananowiec foto
4
KREM
Dobrze schłodzoną śmietankę czekoladową, ubić ze śmietan fiks na sztywno.
Krok 4 - Bananowiec foto
5
Banany obrać ze skórki, połowę pokroić w plastry, resztę w kostkę.
Krok 5 - Bananowiec foto
6
SKŁADANIE CIASTA
biszkopt nasączyć ajerkoniakiem
Krok 6 - Bananowiec foto
7
Nałożyć na ciasto połowę kremu i ułożyć banany pokrojone w plastry.
Krok 7 - Bananowiec foto
8
Przykryć drugą połową biszkoptu, wyłożyć resztę kremu śmietanowego. Wierzch ciasta posypać bananami pokrojonymi w kostkę i startą na tarce czekoladą
Krok 8 - Bananowiec foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna/kate1980 15.01.2014 17:25
fajne ciacho
Milka100 13.01.2014 21:58
pyszotka:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak