Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bananowe ślimaczki z cynamonem

3.0
(14)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

banan 2 sztuki
masło 100 gram
jajko
cukier 2/3 szklanki
mąka 4 szklanki
drożdże suche 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Bananowe ślimaczki z cynamonem

Nadzienie:

2/3 szklanki cukru
2 łyżki cynamonu mielonego



Masło miksujemy z cukrem na jasną masę, dodajemy jajko i pokrojone banany, dokładnie łączymy.

Mąkę mieszamy z drożdżami i partiami dodajemy do masy, zagniatamy aż powstanie elastyczne ciasto. Dzielimy je na 3 części. Każdą z nich wałkujemy na prostokątny placek, dosyć cienki. Posypujemy go dokładnie cukrem wymieszanym z cynamonem i zwijamy ciasno jak roladę. Dociskamy końce by nadzienie się nie wysypywało. Tak uformowane roladki układamy na tacy i wkładamy do zamrażarki na 20 minut.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Każdą roladkę kroimy na kawałki grubości około 2 cm i ślimaczki układamy na blaszce. Odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce by podrosły.

Pieczemy w temp 180st aż nabiorą złotego kolorku.

Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Aneta41 09.02.2013 18:44
mmm super
SmakChwili 05.01.2013 19:11
ale fajny przepis na ciasteczka :)
Katarzyna87 23.07.2012 08:22
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak