Przepis i sposób przygotowania na: Bananowe ślimaczki z cynamonem
2/3 szklanki cukru
2 łyżki cynamonu mielonego
Masło miksujemy z cukrem na jasną masę, dodajemy jajko i pokrojone banany, dokładnie łączymy.
Mąkę mieszamy z drożdżami i partiami dodajemy do masy, zagniatamy aż powstanie elastyczne ciasto. Dzielimy je na 3 części. Każdą z nich wałkujemy na prostokątny placek, dosyć cienki. Posypujemy go dokładnie cukrem wymieszanym z cynamonem i zwijamy ciasno jak roladę. Dociskamy końce by nadzienie się nie wysypywało. Tak uformowane roladki układamy na tacy i wkładamy do zamrażarki na 20 minut.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Każdą roladkę kroimy na kawałki grubości około 2 cm i ślimaczki układamy na blaszce. Odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce by podrosły.
Pieczemy w temp 180st aż nabiorą złotego kolorku.
Smacznego :)