Bananowe racuszki drożdżowe

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    350 g
  • drożdże

    2 dag
  • cukier

    4 łyżki
  • woda

    1 szkl
  • banan

    2 szt
  • olej

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wodę podgrzać by była ciepła i rozpuścić w niej cukier a także drożdże. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy do nie rozpuszczone drożdże. Banany obieramy, rozgniatamy widelcem lub miksujemy i dodajemy do mąki. Łyżką wyrabiamy niezbyt gęste ciasto drożdżowe. Zostawiamy do wyrośnięcia. Rozgrzewamy patelnię z niewielka spryskaną kilkoma kroplami oleju. Łyżką bierzemy porcje ciasta i wykładamy na patelnię (nakładanie będzie łatwiejsze jeśli uprzednio będziemy moczyć łyżkę w wodzie). Smażymy na złoto z obu stron.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
dorota20w 09.01.2012 17:04
ja na zakwasie jeszcze nie próbowałam ale pomysł bardzo mi sie podoba
caralajna 09.01.2012 16:33
ja takie też robię tylko używam zakwasu :)
Karolcia12 01.01.2012 21:13
smacznie wygląda

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat