Bananowe ciasto z kakao i orzechami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • masło

    1/2 kostki
  • cukier

    szklanka
  • jajko

  • ekstrakt z wanilli

    łyzeczka
  • mąka

    1 i 1/2 szklanki
  • proszek do pieczenia

    łyzeczka
  • Soda oczyszczona Prymat

    łyzeczka
  • kakao

    1/2 szklanki
  • sól

    szczypta
  • orzechy

    szklanka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Masło rozetrzeć z cukrem na gładką masę. Dodać jajko, wanilię i dobrze ubić. Dodać zmiksowane banany i dobrze wymieszać. Połączyć z mąką, wymieszać a następnie podzielić na dwie równe częsci. Do jednej dodać kakao, wymieszać i wylać do wyłożonej pergaminem blachy. Na ciemną warstwę rozsypać posiekane orzechy, a następnie wylać warstwę ciasta jasnego.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 40 minut, aż ciasto będzie ładnie rumiane. Blaszka mała lub tortownica 22cm..

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Kopiko1983 08.07.2011 18:15
Pyszne, aż chciałoby się zjeść!
Koper 05.01.2011 11:55
Wygląda przepięknie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat