Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bananowa pychotka

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

biszkopt jasny

jajko 6 sztuk
mąka tortowa 1,5 szklanki
cukier 3\4 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyzeczka
sól szczypta

biszkopt ciemny

jajko 6 sztuk
cukier 3\4 zklanki
mąka tortowa 1,5 szklanki
kakao 3 łyzki
proszek do pieczenia 1 łyzeczka
sól szczypta

krem bananowy

śmietana kremówka 1 litr
cukier puder 4 łyżki
Żelatyna wieprzowa Prymat 3 łyzki
banan 6 sztuk
sok z cytryny 3 łyżki

oraz

galaretka cytrynowa lub bananowa 2 sztuki
czekolada gorzka 1\2 kostki, starta na tarce.

Porada

blacha 25 na 40

Przepis i sposób przygotowania na: Bananowa pychotka


1.

Biszkopt jasny:
Oddzielam białka od żółtek. Białka ubijam w misce ze szczyptą, dodaję cukier do piany z białek i dalej ubijam. Następnie do ubitej piany, dodaję po 1 żółtku i dalej ubijam. Na koniec dodaję make z proszkiem i mieszam delikatnie masę łyżką. Wylewam ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia formy i piekę w nagrzanym piekarniku ok. 25 minut w temperaturze 180*C
2. Biszkopt ciemny:
Jajka ubijam na pianę z cukrem i szczyptą soli, dodaje przesianą mąke, kakao i proszek i mieszam i wlewam na blache. Pieke , podobnie jak biszkopt jasny- ok.20-25 minut, w 180 s.c..g=Gdy przestygnie , przekrajam biszkopt kakaowy na połowe. Galarertki rozpuszczam wg. instrukcji i odstawiam by stężały.

3 Masa bananowa:
żelatynę rozpuszczam w niepełnej szklance wrzącej wody. Odstawiam do ostudzenia. banany rozgniałam na papke widelcem, mieszam z sokiem z cytryny. Gdy galaretka zaczyna krzepnąć, ubijam schłodzoną śmietankę mikserem na średnich obrotach. Zwiększam obroty miksera, wsypuje cukier i wlewam galaretkę i jeszcze przez 2-3 minuty ubijam. Dodaje papkę bananową oraz trochę stęzałej pokrojonej na małe kawałeczki galaretki. . Mieszam wszystko delikatnie.
4. Przełożenie:' mase dziele na 3 czesci: Biszkopt jasny -nakładam czesc masy , przykrywam połoąa ciemnego biszkoptu, nakadam druga część masy bananowej, przykrywam ciemnym biszkoptem i rozsmarowyje reszte kremu. Na krem nakładam stęzałą pokrojonaw koste galaretke , na którą scieram za pomoca tarki-czekoladę . Smacznego:)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mysza75 16.11.2015 10:26
ale pyszności od patrzenia chce się jeść
bertpvd 16.11.2015 09:52
idealne ciasto do kawki !
monikaT83 16.11.2015 09:41
Przesliczny i przepyszny kawaleczek ciasta
Aleksandra/Olcia 16.11.2015 09:24
fantastyczny wypiek
Krystyna32 16.11.2015 08:43
apetyczne ciasto
Ewelina1991 16.11.2015 08:21
pysznie wygląda
Krzysztof15 16.11.2015 06:18
wyglada apetycznie
jagoda5913 16.11.2015 00:15
pięknie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak