Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bałwanki

3.0
(18)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 180 gr
cukier puder 150 gr
mąka pszenna 400 gr
jajko 1 szt
żółtko jajek 1 szt
nasiona z laski wanilii 1 szt
sól szczypta
lukier
białko 1 szt
cukier puder 250 gr
pianki jojo
barwniki
pisaki do lukrowania

Przepis i sposób przygotowania na: Bałwanki

Wszystkie składniki przełożyć do naczynia i zmiksować.Po połączeniu się składników zagnieść ciasto w kulkę włożyć do woreczka foliowego i włożyć na 2 godziny do lodówki.Ciasto rozwałkować na grubość 5 mm i wykroić szklanką o średnicy 6 cm kółka.Ułożyć na blasze wyłożonej papierem i piec około 12 min w 180 st. Lukier;cukier puder przesiać dodać białko i miksować około 5 min aż powstanie gładki, lśniący lukier. Na każdym pierniczku przykleić lukrem piankę i polukrować robiąc rozpuszczonego bałwanka.Na dodatki -oczy,nos,guziki do lukru dodać odpowiednie barwniki lub udekorować pisakami lukrowymi.Po położeniu białego lukru dekoracje robimy po 2 godzinach kiedy lukier przeschnie.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

caralajna 10.10.2013 07:39
urocze :))
barbara11561 05.07.2013 15:56
słodziaki-pysznie sobie dyndają:)
MAR3STA 23.12.2012 18:18
jakie rozkoszne i smaczne;)
Ola1984 22.12.2012 07:49
świetne :)
Konczi 22.12.2012 07:46
super !
monisia1977 22.12.2012 06:37
fajne
Adamorek 21.12.2012 23:28
ale śliczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak