Balsamiczny pieczony kurczak

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kurczak

    1 sztuka
  • czosnek

    4 duże ząbki
  • marynata pikantno-ziołowa

    1,5 łyżki
  • Przyprawa do mięs Prymat

    1 czubata łyżka
  • miód

    1 łyżka
  • sól

    1 łyżeczka
  • olej

    3 łyżki
  • ocet balsamiczny

    3 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Balsamiczny pieczony kurczak foto
Kurczaka (mój miał ok. 1,70 kg) oczyścić, umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Czosnek przecisnąć przez praskę. Dodać do niego przyprawę do mięs, marynatę, ocet, miód, sól i olej. Wszystko dokładnie wymieszać.
Krok 2 - Balsamiczny pieczony kurczak foto
Przygotowaną marynatą dokładnie natrzeć kurczaka. Miskę z kurczakiem w marynacie przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na kilkanaście godzin. Ja marynowałam kurczaka ok. 18 godzin.
Krok 3 - Balsamiczny pieczony kurczak foto
Po tym czasie kurczaka ułożyć w naczyniu do zapiekania grzbietem do dołu. Piec w 160 stopniach przez ok. 1 godzinę.
Krok 4 - Balsamiczny pieczony kurczak foto
Następnie kurczaka odwrócić piersiami do dołu i piec kolejną godzinę w tej samej temperaturze.
Krok 5 - Balsamiczny pieczony kurczak foto
Upieczonego kurczaka podzielić na porcje.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
fotoviderek 18.02.2014 07:16
Bardzo smakowicie wygląda :)
ONY_za_kare 09.09.2013 12:11
bardzo mi się podoba marynata do tego kurczaka! super
Sroczka 22.05.2013 23:07
Apetyczny kurczaczek.
jozefinach 02.05.2013 10:56
Kurczak wygląda bardzo smakowicie.
Janina 01.05.2013 11:36
Bardzo smaczny taki kurczaczek, aż mi pachnie
2milutka 01.05.2013 11:34
pycha kurak!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat