Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Balsamiczny pieczony kurczak

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kurczak 1 sztuka
czosnek 4 duże ząbki
marynata pikantno-ziołowa 1,5 łyżki
Przyprawa do mięs Prymat 1 czubata łyżka
miód 1 łyżka
sól 1 łyżeczka
olej 3 łyżki
ocet balsamiczny 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Balsamiczny pieczony kurczak

Kroki postępowania

1
Kurczaka (mój miał ok. 1,70 kg) oczyścić, umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Czosnek przecisnąć przez praskę. Dodać do niego przyprawę do mięs, marynatę, ocet, miód, sól i olej. Wszystko dokładnie wymieszać.
Krok 1 - Balsamiczny pieczony kurczak foto
2
Przygotowaną marynatą dokładnie natrzeć kurczaka. Miskę z kurczakiem w marynacie przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na kilkanaście godzin. Ja marynowałam kurczaka ok. 18 godzin.
Krok 2 - Balsamiczny pieczony kurczak foto
3
Po tym czasie kurczaka ułożyć w naczyniu do zapiekania grzbietem do dołu. Piec w 160 stopniach przez ok. 1 godzinę.
Krok 3 - Balsamiczny pieczony kurczak foto
4
Następnie kurczaka odwrócić piersiami do dołu i piec kolejną godzinę w tej samej temperaturze.
Krok 4 - Balsamiczny pieczony kurczak foto
5
Upieczonego kurczaka podzielić na porcje.
Krok 5 - Balsamiczny pieczony kurczak foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

fotoviderek 18.02.2014 07:16
Bardzo smakowicie wygląda :)
ONY_za_kare 09.09.2013 12:11
bardzo mi się podoba marynata do tego kurczaka! super
Sroczka 22.05.2013 23:07
Apetyczny kurczaczek.
jozefinach 02.05.2013 10:56
Kurczak wygląda bardzo smakowicie.
Janina 01.05.2013 11:36
Bardzo smaczny taki kurczaczek, aż mi pachnie
2milutka 01.05.2013 11:34
pycha kurak!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak