Baletki

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cukier puder

    8 łyżeczek
  • mąka pszenna

    1/2 szklanki
  • mak do posypania

  • marmolada do przełożenia

  • jajko

    3
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Rozdzielić żółtka od białek. Ubić białka na sztywno, jak już będą ubite dodajemy stopniowo po 1 łyżce cukru za każdym razem miksując. Dodać żółtka. Delikatnie wmieszać mąkę tak aby ciasto nie straciło puszytości.
Przekładamy masę do rękawa cukierniczego jeśli nie mamy można włożyć do torebki i uciąć jej róg. Wyciskamy na papier do pieczenia nieduże krążki zostawiając małe odstępy.
Posupujemy makiem. Pieczemy w 180 stopniach przez 10 minut. UWAGA ciastka nie powinny leżeć na blasze i czekać na nagrzanie sie piekarnika..mogą opaść. Wkładamy je po wyciśnięciu odrazu do piekarnika.
Po wystudzeniu przekładamy je ulubioną marmoladą lub dżemem, u mnie marmolada z róży :) SMACZNEGO

Zapraszam do siebie http://panitorcikowa.blogspot.com/

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
agaK. 19.06.2015 19:14
Dodałam do mojej księgi przepisów, bo to moje ukochane ciastka z dzieciństwa i nie myślałam że są takie proste w przygotowaniu.
iwona25 26.04.2015 11:20
Cos pysznego slinka cieknie mniam;)
kochanyptysiu 09.06.2011 20:42
ciastka mojego dziecinstwa,super
eli82 07.03.2011 09:25
super
bernika 08.08.2010 23:08
zrobiłam! cudenko. robia sie szybko i smakuja jak te sprzed lat. pierwsza blacha była srednia bo zrobiłam za mala ale druga wyszła idealnie!
Aida 03.08.2010 08:17
jak z cukierni :) piękne :)
bernika 02.08.2010 16:30
szukalam tego przepisu od dawna!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat