Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bakłażany po włosku

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

bakłażan 2 szt
pomidory średnie 3 szt
cebula 2 szt
oliwa 5 łyżek
oregano 2 gałązki
rozmaryn 2 gałązki
sól do smaku
wino białe wytrawne 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Bakłażany po włosku

Bakłażany myjemy, kroimy wzdłuż na plastry, oprószamy solą i odstawiamy na 30 min. Po tym czasie bakłażany osuszamy papierowym ręcznikiem i podsmażamy na 2 łyżkach oliwy. Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki. Cebule również obieramy. Pomidory i cebule kroimy na plasterki, podduszamy na pozostałej oliwie i oprószamy solą. W naczyniu żaroodpornym układamy bakłażany, na nich pomidory z cebulą. Posypujemy posiekanymi ziołami /oregano i rozmarynem/, skrapiamy winem. Zapiekamy ok.10- 15 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak