BAKŁAŻANY NADZIANE KASZĄ JAGLANĄ I MAŚLAKAMI

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • bakłażan

    3 sztuki
  • cebula

    1 sztuka
  • kasza jaglana

    50 gram
  • szczypiorek

    1 pęczek
  • tymianek

  • grzyby leśne

    200 gram
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

  • Pieprz czarny Prymat w młynku

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1/ Bakłażany umyć, przekroić wzdłuż na pół, wydrążyć miąższ i porządnie oprószyć solą, żeby puściły soki. Cebulę i miąższ bakłażanów pokroić w kosteczkę a następnie smażyć na odrobinie oleju. Doprawić solą, pieprzem. Ugotowane grzyby pokroić na kawałeczki, dodać do cebuli i chwilę dusić. Kaszę ugotować wg przepisu na opakowaniu i dodać do farszu. Całość dokładnie wymieszać, dodać posiekany tymianek.

2/ Z połówek bakłażanów wylać zgromadzony sok i napełniać farszem. Wstawić do nagrzanego piekarnika do ok 200 stopni i piec ok 20 min aż bakłażany staną się miękkie. Podawać z sosem pomidorowym lub ketchupem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Wacław 24.03.2015 10:39
na pewno pyszne danie :-)
kloruś 24.03.2015 09:57
chętnie bym się poczęstowała!
Kasia35 24.03.2015 09:33
ja poproszę o porcyjkę :)
Maridka19 24.03.2015 08:40
Pyszne danie :)
ilka01 24.03.2015 08:38
super przepis ::)
Magula 24.03.2015 07:33
lubię takie dania
norweska20 24.03.2015 00:25
chętnie bym zjadła ..bardzo lubię bakłażana

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat