Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bakłażanowe niespodzianki

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

bakłażan 3
cukinia
cebula 3 szt
ząbek czosnku 2
marchew 3 szt
chorizo 250 g
PUSZKA POMIDORÓW
szczypiorek/ pietruszka pęczek
groszek konserwowy 4 łyżki
mozzarella 400 g
feta 200 g
sól
pieprz
makaron penne 500 razowy

Przepis i sposób przygotowania na: Bakłażanowe niespodzianki

Pracę zaczynamy od pokrojenia bakłażana w długie, dosyć cienkie plastry (wzdłuż warzywa). Następnie osolonego i popieprzonego bakłażana krótko grillujemy z obu stron, lekko przecierając ruszt olejem lub oliwą. Dzięki temu zabiegowi w gotowym daniu bakłażan będzie wyglądał bardzo dekoracyjnie.
· Na dużej patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę kiełbasę chorizo.
· Dodajemy startą na dużych oczkach marchewkę, pokrojoną w piórka cebulę oraz posiekany drobno czosnek. Smażymy.
· Dorzucamy pokrojoną w kostkę cukinię oraz resztki bakłażana (czyli pokrojone w kostkę te plastry warzywa, które w całości pokryte są skórką). Chwilkę smażymy.
· Dorzucamy pomidory z puszki (pomidory również należy pokroić w kostkę). Chwilę dusimy.
· Dorzucamy makaron ugotowany al dente, groszek oraz zieleninę (drobno posiekany szczypiorek lub pietruszkę). Zdejmujemy z ognia.
· Dokładamy pokrojoną w kostkę mozzarellę.
· Doprawiamy solą i pieprzem.
· Kokilki smarujemy za pomocą pędzelka olejem lub oliwą. Układamy plastry bakłażana, tak by dokładnie wyścielały dno oraz boki kokilki. Części plastrów muszą "wystawać" poza kokilkę, dzięki czemu po włożeniu farszu będzie można zamknąć nasze paczuszki.
· Nakładamy farsz, dociskamy. Na wierzch kładziemy jeszcze troszkę pokruszonej fety.
· Za pomocą nadmiaru bakłażana zamykamy kokilki.
· Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (termoobieg) na około 30 minut, aż ser się rozpuści.
· Wykładamy na talerz i dekorujemy.
Przepis jest dość pracochłonny, ale efekt końcowy wart jest tego trudu. Farszu zostaje jeszcze bardzo dużo, więc zazwyczaj podaję go jako oddzielne danie obiadowe. Można też całość wykonać w jednej dużej tortownicy- wtedy wykorzystamy większą ilość farszu.

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ajres 05.11.2013 09:19
rewelacyjne danie
adelajda 23.09.2013 18:05
smakowicie :)
Ada-Gaba 19.09.2013 13:33
świetny przepis i apetycznie podane
kasienka23 16.09.2013 19:50
wyglądają zachęcająco!
tomek18 16.09.2013 17:55
ale apetyczne;)
sylwia_mc 16.09.2013 15:17
Smaczniutkie
iwi 16.09.2013 14:35
Świetny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak