Przepis i sposób przygotowania na: Bakłażanowe niespodzianki
· Na dużej patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę kiełbasę chorizo.
· Dodajemy startą na dużych oczkach marchewkę, pokrojoną w piórka cebulę oraz posiekany drobno czosnek. Smażymy.
· Dorzucamy pokrojoną w kostkę cukinię oraz resztki bakłażana (czyli pokrojone w kostkę te plastry warzywa, które w całości pokryte są skórką). Chwilkę smażymy.
· Dorzucamy pomidory z puszki (pomidory również należy pokroić w kostkę). Chwilę dusimy.
· Dorzucamy makaron ugotowany al dente, groszek oraz zieleninę (drobno posiekany szczypiorek lub pietruszkę). Zdejmujemy z ognia.
· Dokładamy pokrojoną w kostkę mozzarellę.
· Doprawiamy solą i pieprzem.
· Kokilki smarujemy za pomocą pędzelka olejem lub oliwą. Układamy plastry bakłażana, tak by dokładnie wyścielały dno oraz boki kokilki. Części plastrów muszą "wystawać" poza kokilkę, dzięki czemu po włożeniu farszu będzie można zamknąć nasze paczuszki.
· Nakładamy farsz, dociskamy. Na wierzch kładziemy jeszcze troszkę pokruszonej fety.
· Za pomocą nadmiaru bakłażana zamykamy kokilki.
· Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (termoobieg) na około 30 minut, aż ser się rozpuści.
· Wykładamy na talerz i dekorujemy.
Przepis jest dość pracochłonny, ale efekt końcowy wart jest tego trudu. Farszu zostaje jeszcze bardzo dużo, więc zazwyczaj podaję go jako oddzielne danie obiadowe. Można też całość wykonać w jednej dużej tortownicy- wtedy wykorzystamy większą ilość farszu.
Smacznego!