Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
faszerowane bakłażany
-
bakłażan
4 sztuki -
kurki
150 gramów -
cebula czerwona
1 sztuka -
ser brie
100 gramów -
masło 82%
1 duża łyż. -
oliwy z oliwek do smażenia
1 duża łyż. -
koperek świeży
1 pęczek -
Czosnek suszony Prymat
1 duża łyż. -
Pieprz czarny ziarnisty Prymat
0.5 łyżeczki -
rukola
1 garść -
sól
0.5 łyżeczki
Sposób przygotowania
Bakłażany myjemy i delikatnie odcinamy zielone końcówki tak by nie uszkodzić warzyw. Każdego bakłażana nacinamy wzdłuż i staramy się nadać im formę bucików. Gdy opracujemy już odpowiednio kształt, należy wydrążyć miąższ (pozostawiamy rant na grubość ok 1 cm). Miąższ odkładamy na potrzeby farszu.
Wydrążone bakłażany posypujemy solą i pieprzem oraz skrapiamy oliwą. Wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w piekarniku bez przykrycia przez 30 minut w temperaturze 180 st. C.
W międzyczasie przygotowujemy farsz. Kroimy drobno czerwoną cebulę i smażymy na maśle przez ok. 5 min. Kurki dokładnie myjemy, a następnie osuszamy. Odkładamy 4 sztuki o ładnym kształcie kapelusika do dekoracji. Resztę grzybów kroimy, a następnie dodajemy do cebuli. Smażymy razem przez ok. 3 min. Miąższ z bakłażana drobno kroimy i dodajemy na patelnię. Dusimy całość przez 5 minut. Ściągamy z ognia. Do tak przygotowanej bazy farszu dodajemy pokrojony w kostkę ser brie oraz posiekany koperek. Całość doprawiamy granulowanym czosnkiem, solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Bakłażany wyjmujemy z piekarnika i nadziewamy je farszem. Układamy je ponownie w naczyniu żaroodpornym i wstawiamy na ok. 10 minut do piekarnika (bez przykrycia). Gotowe buciki bakłażanowe dekorujemy kapelusikami z kurek oraz listkami rukoli.
Aby nadać bakłażanom wygląd bucików należy wybrać te równej wielkości i podłużnym kształcie. Formę bucików można dopracować nożyczkami po upieczeniu wydrążonych warzyw.
Komentarze (0)
Nie masz konta? Zarejestruj się