Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bakłażanowe buciki z kurkami

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.
Idealne danie dla tych, którzy uwielbiają jeść oczami - oto łatwy, niebanalny sposób serwowania bakłażanów z farszem.

Składniki:

faszerowane bakłażany

bakłażan 4 sztuki
kurki 150 gramów
cebula czerwona 1 sztuka
ser brie 100 gramów
masło 82% 1 duża łyż.
oliwy z oliwek do smażenia 1 duża łyż.
koperek świeży 1 pęczek
Czosnek suszony Prymat 1 duża łyż.
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 0.5 łyżeczki
rukola 1 garść
sól 0.5 łyżeczki

Porada

Aby nadać bakłażanom wygląd bucików należy wybrać te równej wielkości i podłużnym kształcie. Formę bucików można dopracować nożyczkami po upieczeniu wydrążonych warzyw.

Przepis i sposób przygotowania na: Bakłażanowe buciki z kurkami

Bakłażany myjemy i delikatnie odcinamy zielone końcówki tak by nie uszkodzić warzyw. Każdego bakłażana nacinamy wzdłuż i staramy się nadać im formę bucików. Gdy opracujemy już odpowiednio kształt, należy wydrążyć miąższ (pozostawiamy rant na grubość ok 1 cm). Miąższ odkładamy na potrzeby farszu.

Wydrążone bakłażany posypujemy solą i pieprzem oraz skrapiamy oliwą. Wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w piekarniku bez przykrycia przez 30 minut w temperaturze 180 st. C.

W międzyczasie przygotowujemy farsz. Kroimy drobno czerwoną cebulę i smażymy na maśle przez ok. 5 min. Kurki dokładnie myjemy, a następnie osuszamy. Odkładamy 4 sztuki o ładnym kształcie kapelusika do dekoracji. Resztę grzybów kroimy, a następnie dodajemy do cebuli. Smażymy razem przez ok. 3 min. Miąższ z bakłażana drobno kroimy i dodajemy na patelnię. Dusimy całość przez 5 minut. Ściągamy z ognia. Do tak przygotowanej bazy farszu dodajemy pokrojony w kostkę ser brie oraz posiekany koperek. Całość doprawiamy granulowanym czosnkiem, solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Bakłażany wyjmujemy z piekarnika i nadziewamy je farszem. Układamy je ponownie w naczyniu żaroodpornym i wstawiamy na ok. 10 minut do piekarnika (bez przykrycia). Gotowe buciki bakłażanowe dekorujemy kapelusikami z kurek oraz listkami rukoli.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak