Bakłażanowe buciki z kurkami

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Idealne danie dla tych, którzy uwielbiają jeść oczami - oto łatwy, niebanalny sposób serwowania bakłażanów z farszem.
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

faszerowane bakłażany

  • bakłażan

    4 sztuki
  • kurki

    150 gramów
  • cebula czerwona

    1 sztuka
  • ser brie

    100 gramów
  • masło 82%

    1 duża łyż.
  • oliwy z oliwek do smażenia

    1 duża łyż.
  • koperek świeży

    1 pęczek
  • Czosnek suszony Prymat

    1 duża łyż.
  • Pieprz czarny ziarnisty Prymat

    0.5 łyżeczki
  • rukola

    1 garść
  • sól

    0.5 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Bakłażany myjemy i delikatnie odcinamy zielone końcówki tak by nie uszkodzić warzyw. Każdego bakłażana nacinamy wzdłuż i staramy się nadać im formę bucików. Gdy opracujemy już odpowiednio kształt, należy wydrążyć miąższ (pozostawiamy rant na grubość ok 1 cm). Miąższ odkładamy na potrzeby farszu.

Wydrążone bakłażany posypujemy solą i pieprzem oraz skrapiamy oliwą. Wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w piekarniku bez przykrycia przez 30 minut w temperaturze 180 st. C.

W międzyczasie przygotowujemy farsz. Kroimy drobno czerwoną cebulę i smażymy na maśle przez ok. 5 min. Kurki dokładnie myjemy, a następnie osuszamy. Odkładamy 4 sztuki o ładnym kształcie kapelusika do dekoracji. Resztę grzybów kroimy, a następnie dodajemy do cebuli. Smażymy razem przez ok. 3 min. Miąższ z bakłażana drobno kroimy i dodajemy na patelnię. Dusimy całość przez 5 minut. Ściągamy z ognia. Do tak przygotowanej bazy farszu dodajemy pokrojony w kostkę ser brie oraz posiekany koperek. Całość doprawiamy granulowanym czosnkiem, solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Bakłażany wyjmujemy z piekarnika i nadziewamy je farszem. Układamy je ponownie w naczyniu żaroodpornym i wstawiamy na ok. 10 minut do piekarnika (bez przykrycia). Gotowe buciki bakłażanowe dekorujemy kapelusikami z kurek oraz listkami rukoli.

Aby nadać bakłażanom wygląd bucików należy wybrać te równej wielkości i podłużnym kształcie. Formę bucików można dopracować nożyczkami po upieczeniu wydrążonych warzyw.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat