Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bakłażan zapiekany z pieczarkowym wsadem

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

bakłażan 1 sztuka
pieczarki 200 gram
cebula 1 sztuka
masło do smażenia 1 łyżka
ser żółty 6 plasterków
Papryka ostra mielona Prymat 1 szczypta
Kucharek przyprawa do potraw 1 szczypta
Czosnek suszony Prymat 0,5 łyzeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Bakłażan zapiekany z pieczarkowym wsadem

Kroki postępowania

1
Cebulkę obieramy i kroimy w kostkę. Pieczarki kroimy w plastry
Krok 1 - Bakłażan zapiekany z pieczarkowym wsadem foto
2
Cebule podsmażamy na maśle , potem dodajemy pieczarki. Smażymy razem około 15 minut, dodając przyprawy: czosnek, kucharek, pieprz.
Krok 2 - Bakłażan zapiekany z pieczarkowym wsadem foto
3
Bakłażan kroimy na 2 połówki- każdą obsypujemy solą , aby wyszła gorycz. Pozostawiamy tak na godzinę.
Krok 3 - Bakłażan zapiekany z pieczarkowym wsadem foto
4
po tym czasie bakłażana opłukujemy pod wodą, wydrążamy środek- miąższ i układamy w naczyniu do zapiekania.
Krok 4 - Bakłażan zapiekany z pieczarkowym wsadem foto
5
W wydrążone miejsce wkładamy podsmażone pieczarki.
Krok 5 - Bakłażan zapiekany z pieczarkowym wsadem foto
6
Na pieczarki nakładamy plastry żółtego sera oraz delikatnie obsypujemy ostrą papryką. Bakłażana wstawiamy do piekarnika i zapiekamy 20 minut w 180 stopniach. Smacznego :)
Krok 6 - Bakłażan zapiekany z pieczarkowym wsadem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kornelcia 24.07.2014 23:49
i ja również
adelajda 24.07.2014 13:03
Chętnie zjem :)
Adamorek 24.07.2014 12:23
pyszny taki wsad

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak