Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bakłażan z sosem

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

bakłażan

bakłażan 1 duży
olej rzepakowy 60 ml
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
chili 0,25 łyżeczka
sól
pieprz

Sos

ogórek 1 sztuka
ser biały 10 dag
jogurt naturalny 80 ml
mięta 1 garść
sól do smaku
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Bakłażan z sosem

Ogórka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach, lekko solimy. Odstawiamy na 5 minut, po czym odlewamy cały sok, który się z niego wytrąci.

Do ogórka dodajemy jogurt naturalny, serek oraz drobno posiekaną miętę. Dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.



Przygotowanie- grillowany bakłażan:

Bakłażana płuczemy, odcinamy końcówki i kroimy wzdłuż na plastry o grubości około 0,5 cm. Każdy talarek posypujemy z obu stron solą i odstawiamy na 15 minut, a następnie wycieramy do sucha papierowym ręcznikiem.

Do oleju dodajemy obie papryki, dużą szczyptę soli oraz małą szczyptę pieprzu, dokładnie mieszamy.

Plastry bakłażana smarujemy z obu stron olejem i grillujemy z obu stron do chwili aż pojawią się charakterystyczne rowki.

Bakłażana podajemy z sosem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wacław 14.10.2014 10:51
uwielbiam bakłażana zwłaszcza z grilla
Magula 14.10.2014 07:55
zjadłabym takiego bakłażana
berys18 14.10.2014 07:14
ładnie ugrillowany
agnieszka214 13.10.2014 20:44
super smaczna ta przekąska
ice cubes 13.10.2014 20:43
dobre smaki :)
Monika-twin 13.10.2014 20:34
Musze to sprobowac, super!
Adamorek 13.10.2014 18:47
pyszny taki z grilla
Helena63 13.10.2014 15:35
bardzo fajny pomysł na przekąskę

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak