Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bakłażan z ryżowym wnętrzem

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

bakłażan 1 szt
papryka czerwona 1/2 szt
natka pietruszki 3 łyżki
czosnek 4 ząbki
oliwa 1 łyżka
ryż basmati 1/2 woreczka
sól do smaku
Bazylia suszona Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
pomidory w puszce 1/2 puszki
ser żółty 10 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Bakłażan z ryżowym wnętrzem

Ryż ugotować w osolonej wodzie, odsączyć. Bakłażana umyć, przekroić na pól i wydrążyć środek tak aby powstały łódeczki. Miąższ bakłażana posiekać, paprykę pokroić w drobną kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę. W rondlu rozgrzać oliwę i podsmażyć bakłażana, paprykę i czosnek. Po chwili dodać pomidory z puszki i dusić wszystko jeszcze ok 5 min. Po tym czasie dodać do warzyw ugotowany ryż i posiekaną natkę pietruszki. Farsz doprawić solą, pieprzem i bazylią. Przygotowanym nadzieniem wypełniać wydrążone łódeczki, ułożyć je w płaskim naczyniu żaroodpornym, przykryć folią i piec w piekarniku nagrzanym do 180* przez ok 30 min. Po upływie tego czasu zdjąć folię i posypać startym serem. Zapiekać jeszcze ok 10 min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kejti 17.05.2014 13:36
Wygląda rewelacyjnie i fajne połączenie i na pewno fajnie smakuje :-)
jasiek 14.05.2014 16:36
pyszne nadzienie
Marta1986 14.05.2014 15:59
pysznie wyglada

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak