Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bakłażan nadziewany wątróbkami

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

bakłażan 4
wątróbka gęsia 25 dag
ząbek czosnku
posiekana zielenina 2 łyżki
koniak 1 kieliszek
pestki słonecznika 3 łyżki
sól do smaku
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Bakłażan nadziewany wątróbkami

Bakłażany umyć, przekroić wzdłuż na pół i wydrążyć pestki. Polówki bakłażanów oprószyć solą, zostawić na 30 min. Następnie obtoczyć je w pestkach słonecznika i krótko obsmażyć na stopionym maśle z każdej strony. Wątróbki usmażyć na maśle i ostudzić. Dodać koniak przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, sól, pieprz, resztę pestek słonecznika, wszystko zmiksować. Wymieszać z posiekaną zieleniną, nadziać farszem połówki bakłażanów i ułożyć na wysmarowanym żaroodpornym półmisku. Zapiekać w nagrzanym piekarniku przez 10 min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak