Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XIII: Mus z tuńczyka z krewetkami, odc. 15
Sposób przygotowania:
Do miski wrzucamy tuńczyka i majonez, czosnek rozgniatamy, a następnie rozcieramy końcówką noża i wrzucamy go do miski, drobno siekamy szczypiorek i umieszczamy go w naczyniu. Cytrynę kroimy na pół, po czym wyciskamy owoc nad miską. Całość mieszamy i przyprawiamy garam masalą, łączymy składniki. Następnie blendujemy produkty na jednolitą masę. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek rozgniatamy końcówką noża, a następnie go siekamy, papryczkę chili kroimy w plasterki, a pomidorki dzielimy na połówki. Na patelnię na rozgrzany olej wrzucamy oczyszczone krewetki, a następnie posypujemy je solą himalajską. Podsmażamy krewetki z każdej strony. Na patelnię
dodajemy przygotowaną czerwoną cebulę, czosnek i papryczkę chili, po chwili dorzucamy pomidorki koktajlowe. Mieszamy i doprawiamy ognistym pieprzem. Na koniec posypujemy krewetki posiekaną kolendrą. Na rozgrzanej patelni prażymy pestki słonecznika.
Sposób podania: z liści cykorii tworzymy łódeczki, które napełniamy musem z tuńczyka, nakładamy krewetki z pomidorkami i cebulą. Całość posypujemy prażonymi pestkami słonecznika i dekorujemy szczypiorkiem.