odc. 15 Doradca Smaku

Doradca Smaku XIII: Mus z tuńczyka z krewetkami, odc. 15

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Szukacie pomysłu na przystawkę, która jest prosta w przygotowaniu, a co najważniejsze zachwyci Waszych gości? Przygotujcie mus z tuńczyka z dodatkiem aromatycznych ziół: kolendry, szczypiorku i przypraw: garam masala i pieprzu ognistego. To wszystko podajcie na liściach cykorii i udekorujcie prażonymi pestkami słonecznika. Nie pozostanie nic innego, jak  delektować się wspaniałym połączeniem smaków. 

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • tuńczyk kawałki w oleju

    1 puszka
  • majonez light

    1 łyżka
  • ząbek czosnku

    1 sztuka
  • sok z połowy cytryny

  • cykoria

    1 sztuka
  • Pieprz ognisty mielony Prymat

    do smaku
  • Przyprawa garam masala orientalna Prymat

    do smaku
  • Sól himalajska różowa drobnoziarnista jodowana Prymat

    do smaku

Krewetki:

  • oczyszczonych krewetek black tiger 16/20

    10 sztuk
  • olej do smażenia

  • pomarańczowa papryczka chili

    1 sztuka
  • cebula czerwona

    1/2 sztuki
  • ząbek czosnku

    1 sztuka
  • pomidorki koktajlowe

    7 sztuk

Do dekoracji:

  • pestki słonecznika

  • szczypiorek

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Sposób przygotowania: 

Do miski wrzucamy tuńczyka i majonez, czosnek rozgniatamy, a następnie rozcieramy  końcówką noża i wrzucamy go do miski, drobno siekamy szczypiorek i umieszczamy go w naczyniu. Cytrynę kroimy na pół, po czym wyciskamy owoc nad miską. Całość mieszamy i przyprawiamy garam masalą, łączymy składniki. Następnie blendujemy produkty na jednolitą masę. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek rozgniatamy końcówką noża, a następnie go siekamy, papryczkę chili kroimy w plasterki, a pomidorki dzielimy na połówki. Na patelnię na rozgrzany olej wrzucamy oczyszczone krewetki, a następnie posypujemy je solą himalajską. Podsmażamy krewetki z każdej strony. Na patelnię 

dodajemy przygotowaną czerwoną cebulę, czosnek i papryczkę chili, po chwili dorzucamy pomidorki koktajlowe. Mieszamy i doprawiamy ognistym pieprzem. Na koniec posypujemy krewetki posiekaną kolendrą. Na rozgrzanej patelni prażymy pestki słonecznika. 

Sposób podania: z liści cykorii tworzymy łódeczki, które napełniamy musem z tuńczyka, nakładamy krewetki z pomidorkami i cebulą. Całość posypujemy prażonymi pestkami słonecznika i dekorujemy szczypiorkiem. 

 

Doradca Smaku
Cytrynę wyciskajmy nad dłonią, dzięki czemu pestki nie wpadną do sosu.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat