Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku XIII: Mus z tuńczyka z krewetkami, odc. 15

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
Doradca Smaku TVN
5.0
(129)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Szukacie pomysłu na przystawkę, która jest prosta w przygotowaniu, a co najważniejsze zachwyci Waszych gości? Przygotujcie mus z tuńczyka z dodatkiem aromatycznych ziół: kolendry, szczypiorku i przypraw: garam masala i pieprzu ognistego. To wszystko podajcie na liściach cykorii i udekorujcie prażonymi pestkami słonecznika. Nie pozostanie nic innego, jak  delektować się wspaniałym połączeniem smaków. 

Składniki:

Składniki:

tuńczyk kawałki w oleju 1 puszka
majonez light 1 łyżka
ząbek czosnku 1 sztuka
sok z połowy cytryny
cykoria 1 sztuka
Pieprz ognisty mielony Prymat do smaku
Przyprawa garam masala orientalna Prymat do smaku
Sól himalajska różowa drobnoziarnista jodowana Prymat do smaku

Krewetki:

oczyszczonych krewetek black tiger 16/20 10 sztuk
olej do smażenia
pomarańczowa papryczka chili 1 sztuka
cebula czerwona 1/2 sztuki
ząbek czosnku 1 sztuka
pomidorki koktajlowe 7 sztuk

Do dekoracji:

pestki słonecznika
szczypiorek

Porada

Cytrynę wyciskajmy nad dłonią, dzięki czemu pestki nie wpadną do sosu.

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XIII: Mus z tuńczyka z krewetkami, odc. 15

Sposób przygotowania: 

Do miski wrzucamy tuńczyka i majonez, czosnek rozgniatamy, a następnie rozcieramy  końcówką noża i wrzucamy go do miski, drobno siekamy szczypiorek i umieszczamy go w naczyniu. Cytrynę kroimy na pół, po czym wyciskamy owoc nad miską. Całość mieszamy i przyprawiamy garam masalą, łączymy składniki. Następnie blendujemy produkty na jednolitą masę. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek rozgniatamy końcówką noża, a następnie go siekamy, papryczkę chili kroimy w plasterki, a pomidorki dzielimy na połówki. Na patelnię na rozgrzany olej wrzucamy oczyszczone krewetki, a następnie posypujemy je solą himalajską. Podsmażamy krewetki z każdej strony. Na patelnię 

dodajemy przygotowaną czerwoną cebulę, czosnek i papryczkę chili, po chwili dorzucamy pomidorki koktajlowe. Mieszamy i doprawiamy ognistym pieprzem. Na koniec posypujemy krewetki posiekaną kolendrą. Na rozgrzanej patelni prażymy pestki słonecznika. 

Sposób podania: z liści cykorii tworzymy łódeczki, które napełniamy musem z tuńczyka, nakładamy krewetki z pomidorkami i cebulą. Całość posypujemy prażonymi pestkami słonecznika i dekorujemy szczypiorkiem. 

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak