Doradca Smaku XIII: Mus z tuńczyka z krewetkami, odc. 15

odc. 15 Doradca Smaku

Doradca Smaku XIII: Mus z tuńczyka z krewetkami, odc. 15

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Szukacie pomysłu na przystawkę, która jest prosta w przygotowaniu, a co najważniejsze zachwyci Waszych gości? Przygotujcie mus z tuńczyka z dodatkiem aromatycznych ziół: kolendry, szczypiorku i przypraw: garam masala i pieprzu ognistego. To wszystko podajcie na liściach cykorii i udekorujcie prażonymi pestkami słonecznika. Nie pozostanie nic innego, jak  delektować się wspaniałym połączeniem smaków. 

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • tuńczyk kawałki w oleju

    1 puszka
  • majonez light

    1 łyżka
  • ząbek czosnku

    1 sztuka
  • sok z połowy cytryny

  • cykoria

    1 sztuka
  • Pieprz ognisty mielony Prymat

    do smaku
  • Przyprawa garam masala orientalna Prymat

    do smaku
  • Sól himalajska różowa drobnoziarnista jodowana Prymat

    do smaku

Krewetki:

  • oczyszczonych krewetek black tiger 16/20

    10 sztuk
  • olej do smażenia

  • pomarańczowa papryczka chili

    1 sztuka
  • cebula czerwona

    1/2 sztuki
  • ząbek czosnku

    1 sztuka
  • pomidorki koktajlowe

    7 sztuk

Do dekoracji:

  • pestki słonecznika

  • szczypiorek

Wyślij składniki na:
Listonic

Przepis i sposób przygotowania Doradca Smaku XIII: Mus z tuńczyka z krewetkami, odc. 15

Sposób przygotowania: 

Do miski wrzucamy tuńczyka i majonez, czosnek rozgniatamy, a następnie rozcieramy  końcówką noża i wrzucamy go do miski, drobno siekamy szczypiorek i umieszczamy go w naczyniu. Cytrynę kroimy na pół, po czym wyciskamy owoc nad miską. Całość mieszamy i przyprawiamy garam masalą, łączymy składniki. Następnie blendujemy produkty na jednolitą masę. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek rozgniatamy końcówką noża, a następnie go siekamy, papryczkę chili kroimy w plasterki, a pomidorki dzielimy na połówki. Na patelnię na rozgrzany olej wrzucamy oczyszczone krewetki, a następnie posypujemy je solą himalajską. Podsmażamy krewetki z każdej strony. Na patelnię 

dodajemy przygotowaną czerwoną cebulę, czosnek i papryczkę chili, po chwili dorzucamy pomidorki koktajlowe. Mieszamy i doprawiamy ognistym pieprzem. Na koniec posypujemy krewetki posiekaną kolendrą. Na rozgrzanej patelni prażymy pestki słonecznika. 

Sposób podania: z liści cykorii tworzymy łódeczki, które napełniamy musem z tuńczyka, nakładamy krewetki z pomidorkami i cebulą. Całość posypujemy prażonymi pestkami słonecznika i dekorujemy szczypiorkiem. 

 

Doradca Smaku
Cytrynę wyciskajmy nad dłonią, dzięki czemu pestki nie wpadną do sosu.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat