Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bakłażan nadziewany mięsem

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

bakłażan
cebula
czosnek 2 ząbki
mięso mielone wieprzowe 200 g
pomidory 2
Papryka słodka mielona Prymat 1/2 łyżeczki
oregano 1/2 łyżeczki
bazylia 1/2 łyżeczki
żółty ser starty 50 g
koperek 1/2 pęczka
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Bakłażan nadziewany mięsem

Bakłażana kroimy na pół (wzdłuż) ,wycinamy miąższ ze środka. Połówki bakłażana oprószamy solą. Miąższ z bakłażana i cebulę kroimy w małą kostkę ,podsmażamy na oliwie. Gdy cebula zrobi się szklista dodajemy mięso oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodajemy pomidory (sparzone ,obrane ,bez nasion) pokrojone w paski ,doprawiamy solą ,pieprzem i ziołami (całość redukujemy ,by nie było zbyt dużo soku). Następnie studzimy i mieszamy z posiekanym koperkiem i tartym serem żółtym. Połówki bakłażana płuczemy ,osuszamy i wypełniamy farszem. Przekładamy do formy żaroodpornej i zapiekamy 30 min w temperaturze 190°C.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak