Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bakłażan faszerowany mięsem i oliwkami

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

bakłażan
mięso mielone 40dag
przyprawy
oliwki czarne
ser żółty 2 plastry
pomidory 2
czosnek 3 ząbki

Przepis i sposób przygotowania na: Bakłażan faszerowany mięsem i oliwkami

Kroki postępowania

1
Bakłażana umyć, przeciąć na pół i wydrążyć środek. Co do solenia, istnieją zwolennicy i przeciwnicy - ja wycięty miąższ pokroiłam w kostkę, posoliłam i odstawiłam. Łódeczki również natarłam solą i odstawiłam.
Kilka oliwek pokroić.
Krok 1 - Bakłażan faszerowany mięsem i oliwkami foto
2
Cebulę posiekać razem z czosnkiem. Podsmażyć z mięsem na rozgrzanym oleju. Oprószyć solą, pieprzem zwykłym i ziołowym, pieprzem cayenne i odrobiną soli czosnkowej.
Krok 2 - Bakłażan faszerowany mięsem i oliwkami foto
3
Dorzucić bakłażana (wcześniej opłukałam po puszczeniu goryczy) i całość dusić na małym ogniu. Pomidory sparzyć, obrać i pokroić lub zmiksować.
Krok 3 - Bakłażan faszerowany mięsem i oliwkami foto
4
Dorzucić pomidory, a po chwili oliwki. Całość poddusić, aż pomidory się całkiem rozpuszczą.
Krok 4 - Bakłażan faszerowany mięsem i oliwkami foto
5
Łódki bakłażana (również przepłukałam i wytarłam ręcznikiem kuchennym) natłuścić z obu stron olejem. Napełnić farszem. Z sera wyciąć paski i ułożyć na wierzchu.
Krok 5 - Bakłażan faszerowany mięsem i oliwkami foto
6
Zapiec ok. 40 min w 170 stopniach. Na 10 min przed końcem zwiększyć moc piekarnika i dopiec.
Krok 6 - Bakłażan faszerowany mięsem i oliwkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Beata61 13.10.2012 10:27
pyszności
Andysz 13.10.2012 09:35
uwielbiam takie dania;]
Poison1988 13.10.2012 09:28
Ale pychotka uwielbiam takie jedzonko :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak