Bakaliowy piernik z kremem truflowym

Bakaliowy piernik z kremem truflowym

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Piernik to obowiązek na Boże Narodzenie. Nie ma świąt bez piernika. Tradycyjny urozmaiciłam kremem z cukierków trufli. Bardzo pyszne połączenie.
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Piernik:

  • mąka tortowa

    2 szklanki
  • cukier

    0.5 szklanki
  • miód

    0.5 szklanki
  • mleko

    0.5 szklanki
  • orzechy włoskie siekane

    0.5 szklanki
  • rodzynki

    0.5 szklanki
  • jajko

    3 sztuki
  • margaryna

    3 łyżki
  • Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat

    3 łyżki
  • Soda oczyszczona Prymat

    2 łyżeczki

Krem:

  • śmietana kremówka

    200 mililitrów
  • cukierki

    175 gram
  • czekolada gorzka

    100 gram
  • serek mascarpone

    125 gram

Dodatkowo:

  • biała czekolada

    5 dag
  • orzechy włoskie

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Przepis i sposób przygotowania Bakaliowy piernik z kremem truflowym

1. Margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę. Stopniowo wbijamy po jednym jajku i ucieramy. Dodajemy miód i mleko, ucieramy.

2. Mąkę z przyprawą do piernika i sodą oczyszczoną dodajemy do masy i ucieramy. Dodajemy orzechy i rodzynki, mieszamy za pomocą łyżki.

3. Ciasto przekładamy do keksówki o wymiarach 30cm x 7cm x 9 cm posmarowanej cieniutko margaryną. Pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Ciepłe wyjmujemy z formy.

4. Czekoladę i cukierki kroimy w kosteczki. W rondelku na małym ogniu podgrzewamy kremówkę. Gdy będzie ciepła dodajemy czekoladę i cukierki, mieszamy aż wszystkie składniki się rozpuszczą. Masę można przecedzić przez sitko, aby była gładka. Odstawiamy do ostygnięcia. Zimną wkładamy do lodówki na całą noc.

5. Następnego dnia masę truflową miksujemy z serkiem mascarpone.

6. Piernik przekrawamy na dwa blaty. Na piernik rozsmarowujemy krem. Przykładamy wierzchnim blatem.

7. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dekorujemy piernik. Dekorujemy kawałkami orzechów. Gotowe!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Basiliana 17.01.2019 12:10
Ależ ten krem musi być pyszny, szczególnie w połączenie z aromatycznym piernikiem:)
Babeczka35 16.01.2019 06:44
Krem, którym jest przełożony piernik to poezja :)
Bożena Matuszczyk 15.01.2019 13:10
Pomysłowo, smacznie i ciekawie. Dla mnie też kawałeczek.;)
bietka 15.01.2019 11:06
Porywam kawałeczek : )

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat