Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bakaliowy piernik z kremem truflowym

3.0
(17)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Piernik to obowiązek na Boże Narodzenie. Nie ma świąt bez piernika. Tradycyjny urozmaiciłam kremem z cukierków trufli. Bardzo pyszne połączenie.

Składniki:

Piernik:

mąka tortowa 2 szklanki
cukier 0.5 szklanki
miód 0.5 szklanki
mleko 0.5 szklanki
orzechy włoskie siekane 0.5 szklanki
rodzynki 0.5 szklanki
jajko 3 sztuki
margaryna 3 łyżki
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 3 łyżki
Soda oczyszczona Prymat 2 łyżeczki

Krem:

śmietana kremówka 200 mililitrów
cukierki 175 gram
czekolada gorzka 100 gram
serek mascarpone 125 gram

Dodatkowo:

biała czekolada 5 dag
orzechy włoskie 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Bakaliowy piernik z kremem truflowym

1. Margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę. Stopniowo wbijamy po jednym jajku i ucieramy. Dodajemy miód i mleko, ucieramy.

2. Mąkę z przyprawą do piernika i sodą oczyszczoną dodajemy do masy i ucieramy. Dodajemy orzechy i rodzynki, mieszamy za pomocą łyżki.

3. Ciasto przekładamy do keksówki o wymiarach 30cm x 7cm x 9 cm posmarowanej cieniutko margaryną. Pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Ciepłe wyjmujemy z formy.

4. Czekoladę i cukierki kroimy w kosteczki. W rondelku na małym ogniu podgrzewamy kremówkę. Gdy będzie ciepła dodajemy czekoladę i cukierki, mieszamy aż wszystkie składniki się rozpuszczą. Masę można przecedzić przez sitko, aby była gładka. Odstawiamy do ostygnięcia. Zimną wkładamy do lodówki na całą noc.

5. Następnego dnia masę truflową miksujemy z serkiem mascarpone.

6. Piernik przekrawamy na dwa blaty. Na piernik rozsmarowujemy krem. Przykładamy wierzchnim blatem.

7. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dekorujemy piernik. Dekorujemy kawałkami orzechów. Gotowe!

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Basiliana 17.01.2019 12:10
Ależ ten krem musi być pyszny, szczególnie w połączenie z aromatycznym piernikiem:)
Babeczka35 16.01.2019 06:44
Krem, którym jest przełożony piernik to poezja :)
Bożena Matuszczyk 15.01.2019 13:10
Pomysłowo, smacznie i ciekawie. Dla mnie też kawałeczek.;)
bietka 15.01.2019 11:06
Porywam kawałeczek : )

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak