Przepis i sposób przygotowania na: Bakaliowy piernik z kremem truflowym
1. Margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę. Stopniowo wbijamy po jednym jajku i ucieramy. Dodajemy miód i mleko, ucieramy.
2. Mąkę z przyprawą do piernika i sodą oczyszczoną dodajemy do masy i ucieramy. Dodajemy orzechy i rodzynki, mieszamy za pomocą łyżki.
3. Ciasto przekładamy do keksówki o wymiarach 30cm x 7cm x 9 cm posmarowanej cieniutko margaryną. Pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Ciepłe wyjmujemy z formy.
4. Czekoladę i cukierki kroimy w kosteczki. W rondelku na małym ogniu podgrzewamy kremówkę. Gdy będzie ciepła dodajemy czekoladę i cukierki, mieszamy aż wszystkie składniki się rozpuszczą. Masę można przecedzić przez sitko, aby była gładka. Odstawiamy do ostygnięcia. Zimną wkładamy do lodówki na całą noc.
5. Następnego dnia masę truflową miksujemy z serkiem mascarpone.
6. Piernik przekrawamy na dwa blaty. Na piernik rozsmarowujemy krem. Przykładamy wierzchnim blatem.
7. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dekorujemy piernik. Dekorujemy kawałkami orzechów. Gotowe!