Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

bakaliowiec

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Składniki na ciasto:
mąka 25 dag
jajko 1 sztuka
masło 20 dag
cukier 1,5 łyżeczki
żółtko jajek 1 sztuka
masło 5 dag
płatki migdałowe 10 dag
cukier 5 dag
daktyle 15-20 dag
śmietana 200 ml
płatki migdałowe 7 dag
orzechy laskowe 10 dag
orzechy włoskie 10 dag

Przepis i sposób przygotowania na: bakaliowiec

Z mąki masła, jajka i cukru wyrób ciasto, zawiń w folię i wstaw na około 30 minut do lodówki.
Między czasie przygotuj nadzienie: masło roztop na patelni, obsmaż na nim orzechy oraz migdały, po czym dodaj cukier i skartelizuj wszystko. Daktyle przepołowić , usunąć pestki i posiekać. Patelnię zdjąć z ognia, wlać śmietanę i zagotować a następnie dodać daktyle.
Dwie trzecie ciasta rozwałkować między dwoma warstwami foli. Z ciasta wykroić placek o średnicy 25-30 cm. Przełożyć go do tortownicy o średnicy 24 cm. uformować brzeg po czym po nakłuwać widelcem.
Na cieście Rozłóż nadzienie. Pozostałą porcję ciasta rozwałkuj i wykrój placek o średnicy 25-30 cm. i przykryj nim masę. Brzegi ciasta skleić, natomiast wierzch ciasta posmarować żółtkiem i ozdobić połówkami migdałów. Następnie wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec 30-40 minut w temperaturze 200 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adelajda 01.07.2013 14:29
zapowiada się ciekawie
Ela15 30.04.2013 09:54
musi byc smaczne
IZABELA29 14.03.2013 08:46
ciasta z bakaliami maja u mnie wzięcie ... bardzo je lubię choć rzadko robię
Seba 13.02.2013 09:59
pyszności
Dorian 02.02.2013 22:26
ekstra
ElizaT 14.01.2013 09:30
mniam
aisza1 12.01.2013 12:26
be znaczenia jakie pieczenie nastawisz do tego ciasta
Milena87 12.01.2013 00:24
Kumam:) mnie chodziło tylko co do tego ciasta lepsze:)
aisza1 10.01.2013 11:19
termoobieg lepszy. Termoobieg umożliwia przygotowywanie potraw na kilku poziomach równocześnie. Pieczenie w strumieniu gorącego powietrza pozwala na obniżenie temperatury w piekarniku oraz na skrócenie czasu wypieku, a przez to zmniejszenie zużycia energii. System ten wpływa na zmniejszenie stopnia zabrudzenia komory piekarnika oraz na polepszenie walorów smakowych potraw poprzez ograniczenie wypływu tłuszczów i soków "
Milena87 09.01.2013 17:48
Pieczenie tradycyjne czy może termoobieg lepsze?
ONY_za_kare 09.01.2013 12:54
musi być pyszne
Anula 09.01.2013 12:30
hmm szkoda ze nie ma zdjęcia:) brzmi ciekawie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak