Przepis i sposób przygotowania na: bakaliowiec
Między czasie przygotuj nadzienie: masło roztop na patelni, obsmaż na nim orzechy oraz migdały, po czym dodaj cukier i skartelizuj wszystko. Daktyle przepołowić , usunąć pestki i posiekać. Patelnię zdjąć z ognia, wlać śmietanę i zagotować a następnie dodać daktyle.
Dwie trzecie ciasta rozwałkować między dwoma warstwami foli. Z ciasta wykroić placek o średnicy 25-30 cm. Przełożyć go do tortownicy o średnicy 24 cm. uformować brzeg po czym po nakłuwać widelcem.
Na cieście Rozłóż nadzienie. Pozostałą porcję ciasta rozwałkuj i wykrój placek o średnicy 25-30 cm. i przykryj nim masę. Brzegi ciasta skleić, natomiast wierzch ciasta posmarować żółtkiem i ozdobić połówkami migdałów. Następnie wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec 30-40 minut w temperaturze 200 stopni.