Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb na zaczynie poolish Zewy

4.0
(6)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Przepis na chleb pszenny przygotowywany na zaczynie poolish. Zastanawiacie się o co chodzi? Ten zaczyn przygotowuje się na małej ilości drożdży świeży, a w rzeczywistości chleb smakuje jakby był zrobiony na bazie zakwasu. Wypróbujcie.

Składniki:

Zaczyn

mąka pszenna 450 g typ 750
woda letnia 450 gramów
drożdże suche 1/8 łyżeczki

Ciasto właściwe:

mąka pszenna 450 gramów
woda letnia 170 gramów
zaczyn chlebowy cały zaczyn poolish
Sól kamienna spożywcza jodowana 20 gramów
drożdże suche 5 gramów

Porada

7 g suchych drożdży to 25 świeżych. Wystarczy przeliczyć ile potrzeba świeżych jeśli nie macie drożdży suszonych. 1/8 łyżeczki suchych to taka ilość jak na czubku łyżeczki ( niestety nie ważyłam tej ilości ).

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb na zaczynie poolish Zewy

Delikatny, maślany chlebek o cienkiej warstwie chrupiącej skórki. Tak właśnie można opisać chleb z poniższego przepisu. Każdy etap macie dokładnie rozpisany, więc nie powinniście mieć trudności, z odtworzeniem tego przepisu we własnym domu. Zapraszam na przepis na chleb pszenny, tym razem przygotowywany na bazie poolish. 

- bochenek tego chleba znika w błyskawicznym tempie,

- dokładny opis krok po kroku jak przygotować chleb pszenny na poolish,

- alternatywa dla chlebów przygotowywanych na zakwasie.

Drożdże wymieszać z wodą, wsypać mąkę i wymieszać aż składniki się połączą.

Miskę z zaczynem zakryć folią spożywczą i zostawić zaczyn na 12 godzin.

Po upływie tego czasu mąkę na ciasto wymieszać z wodą, dodać cały poolish, wymieszać do połączenia się składników.

Zakryć miskę folią spożywczą i tak zostawić na 30 minut.
Potem dodać drożdże i sól i wyrobić gładkie, elastyczne ale nie za bardzo luźne ciasto.

Zakryte odstawić na 70 minut.

Po upływie 25 minut wyjąc ciasto na lekko oprószony mąką blat i złożyć ciasto kilka razy.

Umieścić je w misce, znów zakryć i czynność składania powtórzyć po kolejnych 25 minutach.

Trzeci raz złożyć po 20 minutach.

Koszyk do rozrostu obsypać mąką, z ciasta uformować bochenek i włożyć go do koszyka łączeniem do dołu.
Oprószyć mąką i zakryć ściereczką, zostawić do wyrośnięcia.
Piekarnik nastawić do 240 stopni, na dno wstawić naczynie z wodą a na kratkę położyć kamień do pizzy lub talerz ceramiczny (większy od średnicy chleba).

Gdy ciasto wyrośnie a lampka kontrolna piekarnika zgaśnie szybko ale uważając aby się nie poparzyć wyjąc talerz lub kamień i delikatnie wyłożyć wyrośnięty chleb z koszyka.
Szybko naciąć na górze ciasto nożem i wstawić do piekarnika na 35 minut.

W połowie pieczenia uchylić drzwiczki aby para wydostała się z piekarnika, zamknąć piekarnik i piec chleb do końca czasu.
Upieczony chleb wystudzić na kratce.

Czas pieczenia zależy od piekarnika jaki posiadamy, może będzie konieczność wydłużyć go o 5 minut.

Najlepiej sprawdzić patyczkiem, jeśli jest suchy lub bochenek pod spodem wydaje głuchy odgłos chleb jest upieczony).

Szukając przepisów na domowy chleb pszenny można napotkać wiele różnych receptur. Jeśli nie potraficie się zdecydować to podpowiem Wam, że ten przepis jest godny Waszej uwagi. Podzielcie się jak Wam smakował, gdy już uda się Wam go przygotować. 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Barbara13 02.10.2016 18:31
Pyszny domowy chlebek
ZEWA 30.09.2016 09:39
Dziękuję :)
wyattearp 29.09.2016 18:16
świetny chlebek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak