Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bajaderki z marcepanem

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Bajaderki z marcepanem to pyszne kuleczki którym nie można się oprzeć i znikają w oka mgnieniu. Polecam.

Składniki:

resztki ciast 0.5 kg
marcepan 10 dag
masło 10 dag
cukier 2 łyżki
kakao 2 łyżki
śmietanka 30% 2 łyżki
likier amaretto 1 łyżka
migdały siekane 5 dag
orzechy włoskie siekane 5 dag

Dodatki:

wiórki kokosowe 3 dag
kolorowa posypka 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Bajaderki z marcepanem

Sposób przygotowania

1
Do garnka włożyć masło, dodać śmietankę, cukier i kakao, mieszając zagotować, ostudzić.
Krok 1 - Bajaderki z marcepanem foto
2
Ciasto pokruszyć, dodać starty na tarce marcepan, likier, posiekane orzechy i migdały.
Krok 2 - Bajaderki z marcepanem foto
3
Połączyć z polewą i dokładnie wymieszać.
Krok 3 - Bajaderki z marcepanem foto
4
Z masy formować kuleczki wielkości włoskiego orzecha i obtaczać w wiórkach kokosowych lub kolorowej posypce.

Tak przygotowane bajaderki odłożyć w chłodne miejsce na 1-2 godziny.
Krok 4 - Bajaderki z marcepanem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak