Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bajaderki

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Bajaderki

resztki ciast 25 dag
herbatniki 25 dag
czekolada gorzka 1 tabliczka
czekolada mleczna 1 tabliczka
likier adwokat 3 łyżki
śmietana kremowa 30% lub 36% 3/4 szklanki
rodzynki 1/2 szklanki
owoce kandyzowane 1/2 szklanki
orzechy posiekane 1 łyżka

Polewa

czekolada gorzka 200 g

Porada

Na polewę świetnie sprawdzi się specjalna czekolada deserowa do gotowania. Można też użyć gotowej polewy czekoladowej.

Przepis i sposób przygotowania na: Bajaderki

1. Czekoladę mleczną i gorzką roztapiamy w kąpieli wodnej. Dodajemy posiekane resztki ciast i rozdrobnione ciasteczka, lekko ubitą śmietanę, bakalie i likier. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do stężenia (około 2-3 godziny)

2. Następnie umoczonymi w zimnej wodzie rękoma formujemy kulki. Czekoladę na polewę roztapiamy w kąpieli wodnej. Wylewamy łyżką na gotowe bajaderki, odstawiamy aż polewa stężeje.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dwa pokoje z kuchnią 21.12.2014 10:55
uwielbiam!
Krzysztof15 21.12.2014 08:28
super deser
MałaMi89 20.12.2014 23:52
Pychotka do kawy lub kubka mleka :)
Zdzisław 20.12.2014 23:35
takie pyszne słodkości lubię zjeść
misia53 20.12.2014 21:54
fajne bajaderki ,bo można wykorzystać wszystkie okruszki hihi i tak apetycznie wyglądają
Adam/ZUB3R 20.12.2014 19:45
wyglądają smacznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak