Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bagietki ze szczypiorkiem

3.0
(19)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 3 szklanki
woda letnia 1 szklanka
cukier 1 łyżeczka
sól 1 płaska łyżeczka
drożdże 3 dag
szczypiorek 1 pęczek
jajko 1 sztuka do smarowania
pomidorki koktajlowe 3 sztuki

Porada

Bagietka uznawana jest za jeden z symboli Francji, gdzie bardzo często stanowi podstawę śniadania. Ich szczypiorkowa odmiana wychodzi przepyszna . Choć robiłam je po raz pierwszy wyszły znakomite- mi

Przepis i sposób przygotowania na: Bagietki ze szczypiorkiem

Kroki postępowania

1
W połowie wody rozpuszczamy drożdże, cukier oraz około 4 łyżki mąki. Mąki dodajemy tyle by gotowy rozczyn miał konsystencję śmietany. Tak przygotowany odstawiamy by drożdże zaczęły pracować na około 15 minut.
Krok 1 - Bagietki ze szczypiorkiem foto
2
Między czasie szczypiorek kroimy (powinno być go około 6 łyżek).
Krok 2 - Bagietki ze szczypiorkiem foto
3
Do gotowego rozczynu dodajemy pozostałą mąkę, wodę , rozpuszczone i przestudzone masło oraz sól. Zagniatamy ciasto około 10-15minut. Gotowe powinno odchodzić od ręki i naczynia. Do uformowanej kuli dodajemy pokrojony szczypiorek.
Krok 3 - Bagietki ze szczypiorkiem foto
4
Całość ponownie zagniatamy. Gdy szczypiorek dobrze się połączy z ciastem, ciasto formujemy w kule i odstawiamy do podrośnięcia.
Krok 4 - Bagietki ze szczypiorkiem foto
5
Gotowe wyjmujemy na podsypaną mąką stolnicę.
Krok 5 - Bagietki ze szczypiorkiem foto
6
Wałkujemy na prostokąt (długość prostokąta powinna równać się długości blaszki na której będziemy piec bagietki – u mnie 35 cm). Ciasto wałkujemy dość cienko –około 7 mm. Gotowe dzielimy na 3 części.
Krok 6 - Bagietki ze szczypiorkiem foto
7
Każdą część rolujemy.
Krok 7 - Bagietki ze szczypiorkiem foto
8
Tak uformowane bagietki przekładamy na przygotowaną blaszkę, układając miejscem zlepienia do dołu. Bagietki pozostawiamy do podrośnięcia.
Krok 8 - Bagietki ze szczypiorkiem foto
9
Gdy podrosną nożem nacinamy je w kilku miejscach i smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Jedną z bagietek dodatkowo obłożyłam plasterkami pomidorków.
Bagietki pieczemy około 25 minut w 180˚C do zrumienienia. Gotowe studzimy.
Krok 9 - Bagietki ze szczypiorkiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 02.07.2016 21:03
Idealne bagietki
wwwiolka 30.03.2014 21:19
Lubię takie wypieki.
gusia1000 30.03.2014 13:50
Warto tak robić.
Lis 29.03.2014 17:45
Nietypowy pomysł na bagietki:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak