Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bagietki

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 500 gram
drożdże świeże 35 gram
cukier 1 łyżeczka
sól 1.5 łyżeczki
woda 1.5 szklanki
oliwa 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Bagietki

Kroki postępowania

1
Drożdże posypać cukrem, dodać letnią wodę i łyżkę mąki. Wymieszać i postawić w cieple do podrośnięcia.
Krok 1 - Bagietki foto
2
Dodać pozostałe składniki i wyrobić gładkie ciasto.
Krok 2 - Bagietki foto
3
Przykryć ściereczką i postawić w cieple do wyrośnięcia.
Krok 3 - Bagietki foto
4
Po wyrośnięciu wyjąć ciasto z miski na stolnicę i podzielić na mniej więcej równe części. Wielkość zależy od tego, jak duże chcemy mieć bagietki.
Krok 4 - Bagietki foto
5
Uformować bagietki i ułożyć na blaszce z papierem do pieczenia. Odstawić na pół godziny do podrośnięcia.
Krok 5 - Bagietki foto
6
Następnie ostrym nożem zrobić kilka nacięć na każdej bagietce
Krok 6 - Bagietki foto
7
Wstawić do piekarnika z temp. 190 stopni na ok.15 minut, do lekkiego zrumienienia.
Krok 7 - Bagietki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ewasylwia 03.01.2016 16:22
Pyszne są takie domowe
Kasnaj 03.01.2016 15:52
Świetny domowy wypiek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak