Baci di dama

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    1,5 szklanki
  • cukier

    125 gram
  • orzechy laskowe

    3/4 szklanki
  • migdały blanszowane

    1/4 szklanki
  • masło

    140 gram
  • kakao

    30-35 gram
  • krem czekoladowy

    100 gram
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Baci di dama foto
Orzechy wraz z migdałami i cukrem rozdrabniamy blenderem- bardzo drobno. Powstałą mieszanką łączymy z utartym masłem. Mąkę z kakao mieszamy i dodajemy do masy orzechowej i miksujemy do połączenia składników.Odstawiamy na co najmniej 30 minut do lodówki.
Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 1 cm i kieliszkiem, małą okrągłą foremką wycinamy krążki. Brzegi delikatnie spłaszczamy formując coś na kształt łódeczki. układamy na blasze i wstawiamy na ok. 10-13 minut do piekarnika nagrzanego do 170-180 stopni.
Krok 2 - Baci di dama foto
Po przestudzeniu smarujemy połowę ciasteczek czekoladą i zlepiamy drugą połówką.
Krok 3 - Baci di dama foto
Zamiast kremu możemy wykorzystać rozpuszczoną czekoladę.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (14)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
bartek8585 10.06.2016 00:03
moim zdaniem to efekt światła- doświetlenia/niedoświetlenia może podkręcenia w jakimś programie
bartek8585 09.06.2016 23:59
pychotka!!! piękne
Kolorowa 01.10.2013 21:50
Dlaczego te w środku są jaśniejsze od pozostałych ?? Nie rozumiem o co chodzi
msmors 01.10.2013 12:08
smaczne ciasteczka
Janina 01.10.2013 12:05
Świetne słodkości;)
IwonaDD 01.10.2013 11:08
jadłam we Włoszech baci di dama, ale szczególnie mi nie smakowały, jakieś twarde były, a te domowe jaką mają konsystencję ? składniki zachęcają bardzo do wypróbowania
migotka28 01.10.2013 10:57
wyglądaja zachęcająco musze wypróbować:)
smerfetka79 01.10.2013 09:33
Szczerze polecam:) Ciasteczka rodem z Włoch, o wdzięcznej, całuśnej nazwie.
Habibi 01.10.2013 09:27
Nazwa niemal, jak nasze czekoladowe "całuski" :) Już mi smakują :)
Kasia35 01.10.2013 08:40
świetnie wyglądają te ciasteczka

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat