Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bacalhau com banana

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

filet z dorsza 500 g
banan 2 szt
olej 50 ml
ząbki czosnku 2 szt
jajko 2 szt
mąka
woda 50-70 ml
Bazylia suszona Prymat
olej do smażenia
sól

Porada

W zasadzie zrobiliśmy naszą wersję popularnej na Maderze Espada com banana. U nas ryba jest niedostępna, a warto posmakować połączenia ryby z bananem.

Przepis i sposób przygotowania na: Bacalhau com banana

Dorsza płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy wzdłuż na pół.

Olej mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, do smaku doprawiamy solą. Tak przygotowaną oliwą nacieramy filety.

Jajka, mąkę i wodę mieszamy na jednolitą masę (ma być gęsta). Do smaku doprawiamy solą.

Filety zanurzamy w cieście i smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju. Przekładamy na blaszkę do pieczenia.

Na filetach układamy obrane banany pokrojone w krążki, oprószamy suszoną bazylią.

Całość zapiekamy 20 min w temperaturze 200°C.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1984 11.07.2016 10:10
Bardzo ciekawe połączenie smaków.
olkaaa 09.07.2016 10:44
muszę spróbować
Alex_M 09.07.2016 08:23
baardzo ciekawe ;)
Wiktoria29 08.07.2016 21:22
ciekawe danie,połączenia ryby z bananem nie jadłam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak