Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babki piaskowe z polewą kajmakową

3.0
(14)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Przepis na lekkie, delikatne i puszyste babeczki piaskowe z polewą kajmakową. Babki są pyszne, proste i szybkie w przygotowaniu. Idealnie sprawdzą się jako wielkanocny deser w towarzystwie kawy, herbaty lub ciepłego kakao.

Składniki:

Składniki:

mąka pszenna 160 gramów
skrobia ziemniaczana 160 gramów
cukier drobny 200 gramów
masło 250 gramów
jajko 5 sztuk
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
cytryna 1 sztuka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 szczypta

Dodatkowo:

masa kajmakowa 200 gramów
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 szczypta
perełki cukrowe 1 opakowanie

Porada

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Przepis i sposób przygotowania na: Babki piaskowe z polewą kajmakową

KROK 1. Mąkę pszenną i skrobię ziemniaczaną przesiewamy do miski. Dodajemy proszek do pieczenia, szczyptę soli i dokładnie mieszamy.

KROK 2. Białka oddzielamy od żółtek. Masło ucieramy z cukrem na wysokich obrotach miksera. Następnie dodajemy kolejno po jednym żółtku przez cały czas miksując masę na wysokich obrotach. Na koniec dodajemy do masy skórkę otartą z jednej cytryny oraz sok cytrynowy.

KROK 3. Do mokrej masy dodajemy suche składniki i dokładnie mieszamy. Białka ubijamy na sztywno. Pianę z białek dodajemy do masy partiami, ale nie używamy już miksera. Wszystko mieszamy delikatnie łyżką do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.

KROK 4. Masę wylewamy do 4 foremek o pojemności 350 ml, wcześniej wysmarowanych masłem i obsypanych bułką tartą. Każdą foremkę wypełniamy do 3/4 objętości. Foremki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C (grzanie góra-dół) i pieczemy 40-45 minut (do suchego patyczka).

KROK 5. Babki studzimy, a gdy całkowicie ostygną przystępujemy do dekoracji. Masę kajmakową podgrzewamy w rondelku, dodajemy szczyptę soli i gotujemy ją około 5 minut (przez cały czas mieszając). Następnie wylewamy ją na babki, posypujemy cukrowymi ozdobami i odstawiamy do stężenia.

* Polewa na babkach jest bardzo delikatna i lekko wilgotna, przez co idealnie komponuje się z piaskowym środkiem. Jeśli chcemy, aby była bardziej sztywna (co sprawdzi się w przypadku transportu), to dodajmy do niej białą lub karmelową czekoladę. Rozpuszczamy wtedy masę kajmakową oraz czekoladę w równych proporcjach w kąpieli wodnej.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak