Babki piaskowe z polewą kajmakową

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Przepis na lekkie, delikatne i puszyste babeczki piaskowe z polewą kajmakową. Babki są pyszne, proste i szybkie w przygotowaniu. Idealnie sprawdzą się jako wielkanocny deser w towarzystwie kawy, herbaty lub ciepłego kakao.
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • mąka pszenna

    160 gramów
  • skrobia ziemniaczana

    160 gramów
  • cukier drobny

    200 gramów
  • masło

    250 gramów
  • jajko

    5 sztuk
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • cytryna

    1 sztuka
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    1 szczypta

Dodatkowo:

  • masa kajmakowa

    200 gramów
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    1 szczypta
  • perełki cukrowe

    1 opakowanie
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

KROK 1. Mąkę pszenną i skrobię ziemniaczaną przesiewamy do miski. Dodajemy proszek do pieczenia, szczyptę soli i dokładnie mieszamy.

KROK 2. Białka oddzielamy od żółtek. Masło ucieramy z cukrem na wysokich obrotach miksera. Następnie dodajemy kolejno po jednym żółtku przez cały czas miksując masę na wysokich obrotach. Na koniec dodajemy do masy skórkę otartą z jednej cytryny oraz sok cytrynowy.

KROK 3. Do mokrej masy dodajemy suche składniki i dokładnie mieszamy. Białka ubijamy na sztywno. Pianę z białek dodajemy do masy partiami, ale nie używamy już miksera. Wszystko mieszamy delikatnie łyżką do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.

KROK 4. Masę wylewamy do 4 foremek o pojemności 350 ml, wcześniej wysmarowanych masłem i obsypanych bułką tartą. Każdą foremkę wypełniamy do 3/4 objętości. Foremki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C (grzanie góra-dół) i pieczemy 40-45 minut (do suchego patyczka).

KROK 5. Babki studzimy, a gdy całkowicie ostygną przystępujemy do dekoracji. Masę kajmakową podgrzewamy w rondelku, dodajemy szczyptę soli i gotujemy ją około 5 minut (przez cały czas mieszając). Następnie wylewamy ją na babki, posypujemy cukrowymi ozdobami i odstawiamy do stężenia.

* Polewa na babkach jest bardzo delikatna i lekko wilgotna, przez co idealnie komponuje się z piaskowym środkiem. Jeśli chcemy, aby była bardziej sztywna (co sprawdzi się w przypadku transportu), to dodajmy do niej białą lub karmelową czekoladę. Rozpuszczamy wtedy masę kajmakową oraz czekoladę w równych proporcjach w kąpieli wodnej.

Futka
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat