Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka ziemniaczana z mięsem mielonym

2.0
(8)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Składniki masy ziemniaczanej

ziemniaki ugotowane 1/2 kilograma
masło 3 łyżki
jajko 3 sztuki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku

Składniki na farsz

mięso mielone wołowo-wieprzowe 25 dag
jajko 1 sztuka
tłuszcz 2 łyżki
cebula biała 2 sztuka
śmietana 1/3 szklanki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
ziemniak 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Babka ziemniaczana z mięsem mielonym

Kroki postępowania

1

Wykonanie:
Ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać, dokładnie utłuc. Dodać żółtka, sól do smaku i ubitą pianę z białek.

Krok 1 - Babka ziemniaczana z mięsem mielonym foto
2
Wymieszać składniki i połowę masy wyłożyć na formę wysmarowaną masłem.
Krok 2 - Babka ziemniaczana z mięsem mielonym foto
3
Mięso zmielić, dodać posiekaną usmażoną cebulę, jajko, śmietanę, sól i pieprz do smaku oraz starty surowy ziemniak.
Krok 3 - Babka ziemniaczana z mięsem mielonym foto
4
Wymieszać składniki i wyłożyć na przygotowaną formę z ziemniakami.
Krok 4 - Babka ziemniaczana z mięsem mielonym foto
5
Całość przykryć resztą masy ziemniaczanej.
Krok 5 - Babka ziemniaczana z mięsem mielonym foto
6
Piec w temperaturze 200 stopni około godziny.
Krok 6 - Babka ziemniaczana z mięsem mielonym foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Gracer 27.10.2014 20:14
smaczny przepis
Aleksandra/Olcia 27.10.2014 19:13
uwielbiam babę ziemniaczaną
Stenka 27.10.2014 19:09
nie napisałaś, ale zrozumiałam, że ziemniaki ugotować najpierw?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak