Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka ziemniaczana z kiełbasą i boczkiem

3.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 2 kg
kiełbasa myśliwska 1
boczek parzony 200 g
cebula 3
jajko 2
mąka ziemniaczana 3 łyżki
Majeranek suszony Prymat
sól
czubrica czerwona
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Babka ziemniaczana z kiełbasą i boczkiem

Kroki postępowania

1

Boczek, kiełbasę i cebule pokroić w bardzo drobną kosteczkę, podsmażyć na patelni i odstawić do ostudzenia.

Krok 1 - Babka ziemniaczana z kiełbasą i boczkiem foto
2

W tym czasie obrać ziemniaki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach (jeżeli ktoś woli, można zetrzeć na małych oczkach - wtedy babka będzie miała bardziej spójną konsystencję). 

Krok 2 - Babka ziemniaczana z kiełbasą i boczkiem foto
3
Do ziemniaków dodać jajka, mąkę, sporą ilość przypraw i podsmażone wędliny z cebulą.
Krok 3 - Babka ziemniaczana z kiełbasą i boczkiem foto
4
Wymieszać dokładnie i przełożyć do keksówki. Mi z podanej ilości składników wyszły dwie małe keksówki. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 1,5h.
Krok 4 - Babka ziemniaczana z kiełbasą i boczkiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

PatrykSzczecinski 28.06.2020 14:52
heja. I nie trzeba wyciskać wody z przetartych ziemniaków ?
Doradca Smaku 29.06.2020 09:46
Jeśli ziemniaki puściły sok, to trzeba odlać.
PatrykSzczecinski 28.06.2020 23:40
nie było pytania, jest mega dobre. ale jazda,
Pani Domu 09.05.2015 00:16
bardzo lubię
Habibi 08.05.2015 17:08
ze sto lat nie robiłam babki ziemniaczanej ;)
Stenka 08.05.2015 16:59
fajny przepis
gosia561 08.05.2015 15:06
fajny dodatek
Agnieszka-87-25 08.05.2015 15:03
świetne to
Bernadeta1 08.05.2015 12:52
pysznie wygląda
dża 08.05.2015 12:23
Uwielbiam taką babkę.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak