Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka ziemniaczana cebulowo-wieprzowa

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cebula biała 2
ziemniaki młode 1,5 kg
szynka wieprzowa 400 g
jajko 1
smalec 3 łyżki
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Babka ziemniaczana cebulowo-wieprzowa

Kroki postępowania

1
Cebulę białą obieramy. Siekamy w robocie kuchennym bardzo drobno (prawie na puree).
Krok 1 - Babka ziemniaczana cebulowo-wieprzowa foto
2
Posypujemy solą i na rozgrzanym smalcu smażymy do pierwszych oznak zarumienienia. Smażąc często mieszamy i w razie potrzeby uzupełniamy smalec. Cebula powinna smażyć się w tłuszczu, a nie na suchej patelni wtedy będzie miała przyjemny smak i nie stanie się gorzka.
Krok 2 - Babka ziemniaczana cebulowo-wieprzowa foto
3
Zabieramy się za ziemniaki. Trzemy je na tarce lub również z pomocą robota kuchennego.
Krok 3 - Babka ziemniaczana cebulowo-wieprzowa foto
4
Szynkę wieprzową mielimy. Zmieloną dodajemy do starych ziemniaków. Dodajemy również smażone puree cebulowe.
Krok 4 - Babka ziemniaczana cebulowo-wieprzowa foto
5
Całość mieszamy. Wbijamy jajko, uzupełniamy sól i wyrabiamy ciasto.
Krok 5 - Babka ziemniaczana cebulowo-wieprzowa foto
6
Dzięki cebuli i mięsu nie ma potrzeby dodawania mąki do zagęszczenia. W razie potrzeby gdyby ciasto było mocno lejące zagęszczamy mąką pszenną.
Krok 6 - Babka ziemniaczana cebulowo-wieprzowa foto
7
Tak przygotowaną masę wykładamy do foremki.
Krok 7 - Babka ziemniaczana cebulowo-wieprzowa foto
8
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170°C. Pieczemy około 1,5h do powstania rumianej skórki.
Krok 8 - Babka ziemniaczana cebulowo-wieprzowa foto
9
Idealna do podania z sosem lubi mięsem obiadowym. Jedni babkę ziemniaczaną lubią świeżą, jeszcze ciepłą, prosto z piekarnika, inni „ustaną”, taką dwugodzinną, jeszcze inni odsmażaną następnego dnia. Wybór pozostawiam Czytelnikowi :o) Smacznego.
Krok 9 - Babka ziemniaczana cebulowo-wieprzowa foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna/kate1980 29.09.2012 22:08
koniecznie muszę spróbować
ewaa 18.08.2012 19:31
rewelacja!:))
Sylwia56
Sylwia56 18.08.2012 12:18
ciekawa
K&J 14.08.2012 17:23
ciekawa babka
Puszcza 06.08.2012 15:14
fajna
Jolanta_P-S 06.08.2012 08:02
widze nowy sposób na babkę:)
Jolanta_P-S 06.08.2012 08:02
widze nowy sposób na babkę:)
Jolanta_P-S 06.08.2012 08:02
widze nowy sposób na babkę:)
caralajna 03.08.2012 22:08
to dla mnie nowość, na pewno smaczne :)
IZABELA29 03.08.2012 19:18
dobrze ,że są tacy pomocnicy
Ewa6274879 02.08.2012 23:24
już kilka razy planowałam zrobić podobną, chyba w końcu się skuszę :)
niedozywiona 02.08.2012 22:56
daleka droga przede mną ... ;p
pacpaw 02.08.2012 22:54
pieniądze albo punkty ;o)
niedozywiona 02.08.2012 21:43
trzeba mieć pieniądze na tą technikę niestety też.. ;x
pacpaw 02.08.2012 21:42
@niedozywiona faktycznie ręcznie trochę roboty jestem. Z pomocą techniki to czysta przyjemność :o)
niedozywiona 02.08.2012 21:40
chodzi za mną taka babka właśnie z ogromem mięsa w środku. ale niestety- wszystko ręcznie przyszło by mi robić...
Sroczka 02.08.2012 21:20
Pysznie się zapowiada. Zjadłabym kawałeczek.
aginaa 02.08.2012 21:15
wspaniala

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak