Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka ziemniaczana

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 1,5 kg
jajko 2 sztuk
mąka 2 łyżka
sól
cebula biała 2 sztuk
pieprz
czosnek 2 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Babka ziemniaczana

Kroki postępowania

1
Ziemniaki obieramy w zależności 1,5 do 2 kg.
Krok 1 - Babka ziemniaczana foto
2
Trzemy ziemniaki na tarce na dowolnych oczkach - w tym wypadku o grubych oczkach. Doprawiamy solą, pieprzem, wyciskamy 2 ząbki czosnku, jaja i mąkę. Całość dokładnie mieszamy.
Krok 2 - Babka ziemniaczana foto
3
Cebulę smażymy, aż się zarumieni. Na końcu dajemy do ziemniaków.
Krok 3 - Babka ziemniaczana foto
4
Formę smarujemy tłuszczem i następnie wykładamy masę ziemniaczaną. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok 1,5 godziny.
Krok 4 - Babka ziemniaczana foto
5
Kawałki babki smażymy na patelni i polewamy śmietaną lub jogurtem.
Smacznego!
Krok 5 - Babka ziemniaczana foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

AURELKA 07.12.2012 13:29
bardzo lubię

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak